1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nyt sitä saa – ajaa kerrankin täysillä

Lappeenrannan lentokentällä hätyytellään lauantaina lähes 400 kilometrin tuntinopeuksia. Ilmailuyhdistyksen testitapahtuma kerää kuskeja ympäri Suomea.

Kuva: Yle

Lappeenrannan ilmailuyhdistys järjestää lauantaina 6. syyskuuta ilmailupäivän lentokentällä. Tapahtumassa on mahdollisuus käydä kiitoradalla ajamassa omalla autolla tai moottoripyörällä, ja kokeilla turvallisissa olosuhteissa kuinka kovaa ajoneuvolla pääsee.

Tapahtuma ei ole ensimmäinen laatuaan, vaan ajoneuvojen nopeuksia on testailtu Lappeenrannassa ennenkin. Ilmailuyhdistyksen puheenjohtajan Ilkka Toivasen mukaan autojen huippunopeudet ovat menneinä vuosina kohonneet jopa 350 kilometriin tunnissa.

– Se on aika paljon ottaen huomioon, että ajettava matka on maili eli 1609 metriä, Toivanen sanoo.

Kyllä siellä käydään kokeilemassa ihan tavallisia perheautojakin.

Ilkka Toivanen

Moottoripyörillä suurimmat nopeudet

Moottoripyörällä on päästy vieläkin hurjempiin nopeuksiin, sillä Lappeenrannan lentokentän kiitoradalla on paineltu menemään parhaimmilaan peräti 387 kilometrin tuntivauhdilla.

– Vastus on moottoripyörissä pienempi ja tehon ja painon suhde yleensä vastaavasti isompi, Toivanen pohtii erojen syitä.

Ilmailuyhdistyksen tapahtumiin tullaan Toivasen mukaan runsain joukoin myös Etelä-Karjalan ulkopuolelta ja etenkin pääkaupunkiseudulta.

– Tapahtuma on varsin suosittu niin sanottujen rakentelijoiden keskuudessa, mutta kyllä siellä käydään kokeilemassa ihan tavallisia perheautojakin, Toivanen sanoo.

Hurjastelun lisäksi ilmailupäivässä on mahdollisuus tutustua lentoharrastukseen. Näytillä on Lappeenrannan ilmailuyhdistyksen lentävästä kalustosta muun muassa purjelentokoneita ja moottorikoneita. Tapahtuma kestää aina iltakuuteen saakka.

Kirjoittaja on toimittajaharjoittelijana Yle Etelä-Karjalassa.