Helppohoitoiset koppakuoriaiset sopivat kiireisen ihmisen lemmikiksi

Eksoottiset lemmikit kiinnostavat aiempaa enemmän ihmisiä. Hetken huumassa hankitusta lemmikistä voi olla joko iloa tai harmia. Jotta lemmikin ja sen isäntäperheen rinnakkaiselo onnistuu, pitäisi ihmisen selvittää lemmikistä muutamia perusjuttuja ennen sen ostamista, muistuttaa lemmikkieläinkauppias Ville Ketonen Hämeenlinnasta.

luonto
Kaksi koppakuoriaista kivellä terraariossa.
Mikko Moilanen / Yle

Eläinmaailma on pienentynyt internetin ansiosta. Matkoilla tai televisiodokumenteissa nähdään eksoottisia eläimiä, joita sitten hankitaan verkon kautta, vaikka niistä ei etukäteen tiedetä tarpeeksi. Esimerkiksi monet kalalajit voivat kasvaa sormenpään kokoisesta melkein käsivarren mittaiseksi möhkäleeksi. Tuolloin kirjahyllyyn hankittu kallis akvaario jää nopeasti liian pieneksi.

– Jos tällainen vahinko on sattunut, niin tietenkin haluamme auttaa asiakasta ja etsiä lemmikille uuden sijoituspaikan. Mitään vaihtoautokauppatoimintaa emme kuitenkaan aio järjestää, että hanki tällä viikolla marsu, tuo ensi viikolla takaisin ja ota hamsteri tilalle, Ville Ketonen mainitsee.

– Tärkeintä on löytää eläimelle oikeanlainen koti, missä se saa elää onnellisen elämän mahdollisimman hyvissä olosuhteissa.

Mitään vaihtoautokauppatoimintaa emme kuitenkaan aio järjestää, että hanki tällä viikolla marsu, tuo ensi viikolla takaisin ja ota hamsteri tilalle.

Ville Ketonen

Eksoottisten lajien rantautumisen myötä, myös erilaiset hyönteiset ja koppakuoriaiset valtaavat suomalaisia koteja. Helppohoitoisuuden vuoksi niitä hankitaan muun muassa kiireisiin perheisiin, joissa ei esimerkiksi ehditä ulkoiluttamaan koiraa.

– Hyönteisten ja koppakuoriaisten kehityksen seuraaminen on erittäin mielenkiintoista. Syntymän ja kuoleman välinen aika ei joillain lajeilla kestä kuin muutaman kuukauden, ja siinä ajassa ehtii nähdä lemmikin koko elinkaaren läheltä, Ville Ketonen kertoo.

Lemmikkieläinbisneksessä pyörii isot rahat

Lemmikkien ympärillä pyörii valtavan kokoinen bisnes. Eläinkauppoja löytyy miltei jokaiselta paikkakunnalta ja nettikauppa kasvaa vuosi vuodelta. Lemmikkeläimien inhimillistäminen on paisuttanut eläinkauppojen tuotevalikoimaa entisestään eli jokaiselle hännän tai siipien heiluttajalle löytyy jotain erikoista syötävää tai virikettä. Erikoistuminen onkin kauppiaaille tärkeä keino selviytyä markkinoilla.

– Siihen toiveeseen yritämme tarttua muun muassa siten, että olemme entistä aktiivisempia harrastajien kanssa, kertoo hämeenlinnalaisyrittäjä Ville Ketonen eläinkauppa Animal House:sta.

Ketosen mukaan Hämeenlinnassa on myös kaivattu palveluiden järjestämistä.

– Keskustelutilaisuuksia tai tapaamisia harrastajien kanssa, joissa voisi vaihtaa vinkkejä eläinten hoidosta ja esimerkiksi kasvattamisesta. Tällaista ei ole aiemmin täällä järjestetty.