Valittaminen seis ja katse maaseudun moniin mahdollisuuksiin

Muuttotilastot kertovat, että väki pakkautuu kaupunkeihin ja maaseutu tyhjenee ihmisistä. Kehittämissuunnittelija Kimmo Riusala Pohjanmaan liitosta sanoo, että kehitystä voidaan ainakin hidastaa, jos katse kiinnitetään maaseudun mahdollisuuksiin. Valittaminen ei nyt auta.

Kotimaa
Kuvassa ränsistyvä lato pellon laidassa.
Anssi Leppänen / Yle

Pankkien konttorit suljetaan, kyläkoulut lakkautetaan, linja-autot eivät enää kulje, poliisi on satojen kilometrien päässä. Syrjäseutujen kylät hiljenevät kun väki muuttaa kaupunkeihin. Syntyykö maaseudusta liian synkkä kuva?

– Kieltämättä kyllä, vastaa maaseudun kehittämisen asiantuntija Kimmo Riusala Pohjanmaan liitosta. Hänen mukaansa kehityksen suuntaa ei välttämättä pystytä muuttamaan eikä kehitystä edes pysäyttämään, mutta sitä voidaan hidastaa ja siihen tähtäävätkin monet maaseudun kehittämishankkeet.

Riusalan mukaan julkisessa keskustelussakin olisi aiheellista nostaa esiin niitä asioita, joiden takia maaseudulla on hyvä asua ja elää. Riusalan mukaan mahdollisuuksia on paljon. Ne pitää vain nähdä ja niihin pitää osata tarttua, Kimmo Riusala.

– Puhdas luonto, uusiutuvan energian potentiaali, maaseudun yhteisöllisyys ja erilaiset nousevat trendit kuten Green Care (siirryt toiseen palveluun) tai Slow Food, luettelee Riusala maaseudun mahdollisuuksia, joiden varaan voidaan rakentaa.

Yrittämällä eteepäin

Uusyrityskeskusten yhdistys ylläpitää Maallemuutto.info (siirryt toiseen palveluun)-verkkoportaalia, joka tarjoaa monenlaista tietoa maalle muuttoa harkitseville. Sivustolla on ajantasaista tietoa muun muassa avoimista maaseudun työpaikoista. Myös asuntoa voi etsiä sivuston kautta.

Sivuston verkkotoimittaja Elina Ahti on samaa mieltä siitä, että maaseudun tilanteesta on päässyt syntymään liiankin ankea kuva.

– Uusyrityskeskusten tilastot osoittavat, että maaseudulle syntyy koko ajan uusia yrityksiä, huomauttaa Ahti.

Itsensä työllistäminen onkin varteenotettava vaihtoehto niille, jotka haluavat elää maalla. Voiko yrittäminen olla jossain tilanteessa jopa helpompaa maalla kuin kaupungeissa?

– Maaseudulla yrittäjillä on todella hyvät verkostot ja siellä on hyvät mahdollisuudet kehittää uudenlaisia palveluita ja elinkeinoja, vastaa Elina Ahti.

Kimmo Riusalan mukaan yrittäminen ei ole ainakaan vaikeampaa maaseudulla kuin kaupungeissa.

– Tietoyhteiskunta tarjoaa nykyisin sen verran hyvät yhteydet meidänkin maassamme, että yrittämisen edellytykset ovat yhtä hyvät maaseudulla kuin kaupungeissa. Rajoitteet tulevat ehkä enemmän yrittäjistä itsestään, sanoo Riusala ja peräänkuuluttaa rohkeaa ajattelua ja uskallusta perustaa uutta yritystoimintaa nousevien trendien varaan.