1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Vanhat vaatteesi voivat saada toisen elämän kotimaisina kierrätysfarkkuina – ekotrendi raivaa markkinoita uudenlaisille tuotteille

Keiteleellä sijaitseva pohjoismaiden ainoa farkkutehdas valmistaa niin ikään kotimaiselle kierrätysvaateyritykselle erän farkkuja, joiden materiaaliin on käytetty vain kierrätettyä puuvillakuitua. Kumppanukset odottavat mielenkiinnolla, miten housut lyövät läpi yhä vahvemmin ekotrendiä seuraavilla vaatemarkkinoilla.

ilmiöt
Kierrätyskuituiset farkut
Marianne Mattila / Yle

M.A.S.I Companyn farkkutehtaalla Keiteleellä on alettu ommella kierrätysfarkkuja. Helsinkiläinen Pure Waste Textiles halusi alkaa kokeilla farkkujen valmistamista kankaasta, joka on tehty kierrätetystä puuvillakuidusta.

Sopiva yhteistyökumppani löytyi Keiteleeltä, jossa toimii pohjoismaiden ainoa farkkutehdas.

Pure Waste Textiles ostaa kierrätyskuidun puuvillapörssistä, kangas valmistetaan Kiinassa ja farkut ommellaan Keiteleellä. Housuja tehdään alkuun sadan kappaleen erä.

Pesu pois prosessista

Pure Waste Textilesin osakkaan Lauri Köngäs-Eskandarin mukaan esimerkiksi Kiinassa käytetään paljon kierrätyskuitua sekoittamalla sitä uuteen puuvillakuituun. Kierrätysfarkkuihin käytettävä denim tehdään kokonaan kierrätysmateriaalista.

– Meille se tulee toistaiseksi ympäri maailmaa. Ihan tarkkaa alkuperämaata ei pystytä sanomaan, mutta tavoitteena on, että sekin voitaisiin jäljittää, Köngäs-Eskanderi selittää.

M.A.S.I Companyn tuotannon näkökulmasta kierrätyskankaalla ja uudella denimillä ei ole suurta eroa.

Me halutaan pitää niin, että kierrätysvaatteet ovat jokaisen ihmisen ulottuvilla.

Lauri Köngäs-Eskanderi

– Tämä tuntuu ehkä ihan hiukan pehmeämmältä kuin mitä meidän normaalit farkkukankaat ovat. Tämä on ehkä sellainen keskiverto, meillä on sekä pehmeempiä että kovempia farkkukankaita, tuumaa mallimestari Hanna-Maija Salonen Keiteleen farkkutehtaalta hypistellessään materiaalia.

Pure Wasten tuotteisiin tulee merkintä siitä, minkä verran vaatteen tekemisessä on säästynyt vettä verrattuna tavallisiin farkkuihin. Suurin ero tavallisiin M.A.S.I:n valmistamiin farkkuihin onkin se, ettei kierrätyskuitufarkkuja pestä lainkaan tehtaalla.

– Tietysti se tarkoittaa kuluttajalle vähän sitä, että ne voivat hiukan kutistua pesussa. Toisaalta kun tämä on kierrätyskangasta, kutistumat eivät ole niin suuria, mallimestari Salonen jatkaa.

Jokaiset nyt valmistuvat kierrätyskuitufarkut ovat uniikit. Napit niihin valitaan summamutkassa M.A.S.I:n varastosta.

Ekotrendistä vauhtia vaatebisnekseen?

Vaikka farkut ovat kierrätyskuituiset ja kotimaiset, sen ei pitäisi näkyä hintalapussa, vaan Pure Waste pyrkii pitämään hinnan samalla tasolla kuin tavallisissa farkuissa.

– Me halutaan pitää niin, että kierrätysvaatteet ovat jokaisen ihmisen ulottuvilla, sanoo Lauri Köngäs-Eskanderi.

Onhan se meille työllistävä tekijä, jos tämäntyyppiset asiat ovat pinnalla maailmalla.

Hanna-Maija Salonen

Esimerkiksi yrityksen myymät kierrätyskuitu-t-paidat maksavat vajaat 20 euroa.

Köngäs-Eskanderin mukaan farkkujen koe-erän suosio näyttää, minkälainen kysyntä tuotteella voisi jatkossa olla. Markkinointiponnistuksista mies ei vielä hiisku.

M.A.S.I Companyssa uskotaan, että kierrätystrendi työllistää tehtaalla vielä jatkossakin.

– Toivottavasti tämä jatkuu, meidän molempien kannalta. Onhan se meille työllistävä tekijä, jos tämäntyyppiset asiat ovat pinnalla maailmalla, pohtii Masi Companyn mallimestari Hanna-Maija Salonen.

M.A.S.I Company tekee samankaltaista yhteistyötä ekologisiin ja eettisiin vaatteisiin erikoistuneen vaatesuunnittelija Anniina Nurmen kanssa.

Lue seuraavaksi