Rata-autoilun tuplamestari Jukka Honkavuori kaasuttaa Eurooppaan

Rovaniemeläinen rata-autoilija toivoo tuoreiden voittojen poikivan jatkossa jotain vielä isompaa. "Hulluun formulamaailmaan" Honkavuori ei enää juuri haikaile, mutta haaveena on saada koko elanto autoilusta.

urheilu
Rovaniemeläinen rata-autokuski Jukka Honkavuori
Vesa Vaarama / Yle
Kilpa-autoilija Jukka Honkavuori ja fanit vasemmalta: Aleksanteri, Nikolai ja Julius Mursu
Perjantaina 5. syyskuuta Rovaniemellä juotiin tuoreen Suomen mestarin palkintokahvit. Samalla Lordi-aukiolla pääsi istahtamaan Honkavuoren luotto-Porschen ratin taa. Juhlatunnelmissa olivat myös rovaniemeläisen autoilun nuoret lupaukset Aleksanteri (vas.), Nikolai ja Julius Mursu. Jukka Honkavuoren haastattelu ja kuva: Bikka Puoskari / Yle
Rovaniemeläinen rata-autokuski Jukka Honkavuori
Jukka Honkavuoren ja mestaruusauton yhteinen kisataival alkoi viime toukokuussa. Vesa Vaarama / Yle

Jukka Honkavuoren rata-autoilukausi päättyi voitokkaisiin tunnelmiin elokuussa.

Nuori kuljettaja korjasi FinRace Porsche GT3 Trophy luokan Suomen mestaruuden ja ajoi samalla myös GT3 Cupin mestariksi.

Voitto on helpotus

Rovaniemen Lordi-aukiolla pääsi perjantaina 5.9. tutkailemaan Honkavuoren kisa-autoa ja pokaalikokoelmaa sekä onnittelemaan mestaria juhlakahvien äärelle.

Voittoa kuitenkin jahdataan koko kauden ajan ja on kova stressi ja kova paine koko ajan. Kyllä se on tosi helpottava se fiilis.

Jukka Honkavuori

Voittajan oli helppo hymyillä.

– Kyllähän se on sellainen helpotus tavallaan. Voittoa kuitenkin jahdataan koko kauden ajan ja on kova stressi ja kova paine koko ajan. Kyllä se on tosi helpottava se fiilis ja mahtava fiilis kokonaisuudessaan.

Jukka Honkavuorelle nyt napatut mestaruudet ovat avaimia eteenpäin.

– Ovathan nämä tärkeitä voittoja. Nyt kun ajan kilpaa Porschella, niin tämä on yksi meriitti lisää ja kun Eurooppaan tähdätään seuraavaksi, niin tämä on tärkeä näyttö. Toivotaan, että tämä poikii isompia juttuja.

Mestari haluaa ajaa elääkseen

Rovaniemeläiskuljettaja on aina halunnut ajaa elääkseen.

– Minullahan on aina ollut tavoitteena ammattilaisuus. Matkalla ollaan ja kova työ yritetään tehdä sen eteen, että jonakin päivänä voidaan sitten täysin keskittyä ajamiseen ja tehdä siitä täysin se elanto, Honkavuori sanoo.

Tavoite on siis selvillä ja matkakin etenee. Nyt rata-autoilukausi on tältä vuodelta jo takana päin, mutta Honkavuorella riittää tekemistä.

– Nyt yritetään tehdä paljon fyysistä treeniä tässä syksyn ja talven aikana ja pitää myös ajotuntumaa yllä. Ensi vuodeksi olisi tarkoitus lähteä Euroopan radoille, Saksan tai Ranskan Carrera Cupiin, joissa ajetaan jokseenkin samalla autolla.

Pohjatyö Euroopan radoille onkin nyt tehty.

Hullu formulamaailma

Formula 1 -radoille Honkavuori ei enää juuri haikaile.

Nykyään kuljettajien täytyy tuoda hirvittävät summat rahaa mukanaan Formula 1:een. Tästä syystä se matka tyssää monilla jo aikaisessa vaiheessa.

Jukka Honkavuori

– Nyt kun Formula 1 -maailma alkaa mennä vähän hulluksi, niin entistä enemmän kuljettajat tähtäilevät muitakin sarjoja käyttäen ammattilaisuuteen, hän sanoo.

Hulluus kumpuaa tuoreen Suomen mestarin mukaan rahasta.

– Nykyään kuljettajien täytyy tuoda hirvittävät summat rahaa mukanaan Formula 1:een. Tästä syystä se matka tyssää monilla kuljettajilla jo aika aikaisessa vaiheessa.

GT-sarjojen puolella tilanne on kuljettajalle helpompi.

– Kustannukset ovat pienempiä ja tuetaan sitä, että kuljettaja pääsisi porras kerrallaan sinne ammattilaisuuteen. Raha ei ole niin isossa osassa, että siinä mielessä tämä väylä on parempi, Honkavuori toteaa.