Facebook on ihana ja kamala – Ylen kysely kirvoitti kipakat kommentit

Ylen ja Turun yliopiston koostama Facebook-testi laittoi näppikset laulamaan ja testin tekijät saivat sen suorittaneilta monenlaista palautetta jo ensimmäisen vuorokauden aikana.

internet
Facebook-sovelluksia eri laitteilla.
Sannimari Lehtilä / Yle

Yhteisöpalvelu Facebook tuntuu tarjoavan eri ihmisille erilaisia käyttömahdollisuuksia ja niitä osataan käyttää ahkerasti.

Nimimerkki _marlee_kiittelee naamakirjaa helpoksi tavaksi tarkastella maailmanmenoa yleisesti.

Helppo tapa kommentoida uutisia, ajankohtaisia, lehtiä, aamuteeveetä yms. julkista tuotantoa. Tietysti seurata kavereita, poliittisia kannanottoja, Nato keskustelua, jne.

Monille Facebook tarjoaa helpon tavan olla yhteydessä omaan tuttavapiiriin. Edlalla on käytöstä myönteisiä kokemuksia.

Joudun terveydellisistä syistä olemaan paljon kotona yksin. Olen saanut paljon uusia ystäviä fb:sta, joita tapaan myös livenä. Kuulun ryhmään, jolla on tapaamisia useita kertoja vuodessa. Olen perustanut kaksi ryhmää, joiden avulla voimme saada helposti tiedot toiminnasta kaikille yhtäaikaa, asioista sopiminen on helppoa.

TiVi-faari kertoo Facebookin voittavan jo perinteisemmät viestintätavat.

Facebook on hyvä yhteydenpitokanava kun etäisyydet ovat pitkiä. Se päihittää puhelimen ja chatin kirkkaasti. Sopii hyvin eläkeläiselle, joka liikkuu suhteellisen vähän. Siihen voi kerätä alueita, joita seurataan päivittäin. Uutiset päihittävät TV:n kirkkaasti.

Ryhmät vetävät ihmisiä Facebookiin

Moni testiä kommentoineista kertto viettävänsä aikaa erityisesti Facebookin ryhmäsivuilla. Nimimerkki kerttuli kertoo ajankäytöstään:

Facebookissa on eri harrasteryhmien keskustelupalstat nykyään. Niissä aika vierähtää eniten.

Myös _kat _kiittelee ryhmäsivuja.

Siellä puheenaiheet on itseä kiinnostavia, ryhmissä. Riittää puitavaa ja se syvenee. Tuntuu kivalta tutustua samanhenkisiin ihmisiin näin aihealueittain. Toisinaan pitää sekoittaa pakkaa, ettei mene liian yksipuoliseksi jutut, jos kaikki on samalla puolella pöytää.

Ryhmät ovat monelle se ainoa asia, jonka vuoksi ylipäätään ollaan Facebookissa. _Minä vain _toteaa kommentissaan jättävänsä kavereiden päivitykset väliin.

En oikeastaan ikinä selaa ihmisten päivityksiä. Facebookissa on kouluun ja harrastuksiin liittyviä ryhmiä, missä yleensä julkaistaan ajankohtaisin tieto.Tämän takia edes omistan facebookin.

Testikysymyksille kritiikkiä

Nimimerkki _Biasoitunut tutkimus _antaa palaa testin kysymysten asettelusta.

Mielestäni kysymysten asettelu johtaa tutkimusta Facebookin käytöstä jo valmiiksi tiettyyn suuntaan. Kaikkiin kysymyksiin ei voinut vastata järkevästi annetuilla vaihtoehdoilla. "Facebookissa voin katsella ihmisiä ilman että he tietävät, että katselen heitä." Mielestäni Facebookissa ei ole ihmisiä, joten heitä ei voi katsella salaa, siellä on dataa ihmisistä. Toisekseen ihmiset julkaisevat siellä kuvia ja kirjoituksia omasta halustaan ja vapaaehtoisesti. Niin mitenkä joku voi tulkita että niitä katsellaan salaa? Jos joku julkaisee naamakirjassa jotain, niin eikö hän juuri halua, että ihmiset katselee hänen julkaisujaan? Eli jos tuosta esimerkkikysymyksestä vetää jotain korkealentoisia akateemisia johtopäätöksiä niin väitän että pieleen menee - voin toki olla väärässäkin.

Linkki sukulaisten välillä antaa huutia testikysymyksille.

Olipa asenteellisia kysymyksiä. Joku ekan vuoden opiskelija lienee kyselyn laatija. Useimmille fb on kuitenkin kätevä arkinen tapa vaihtaa kuulumisia niiden ystävien kanssa, joiden tapaaminen esim. välimatkan vuoksi hankalaa. Eiköhän aikuinen ihminen ymmärrä yksityisyyden rajat ja fb:ssä vietetään aikaa vain kuin itselle sopii, ilman addiktiota.

Nimimerkki _tirkistelijäköminäkömuka _kokee, että kysymykset ovat väärin aseteltuja.

Tein testin. Mielestäni kysymykset eivät olleet hyvin laadittuja tai ainakin väärin aseteltuja. Olin samaa mieltä, että facebookissa on mahdollisuus päästä katselemaan ihmisten yksityisyyteen ja tietoihin. Sain vastaukseksi olevani yli 60%:sti tirkistelijä.... Se että vastasin olevani samaa mieltä EI mielestäni tarkoita sitä että katselisin itse moisia asioita! Monenlaiset tutkimukset ovat hyviä, mutta kuinka vastauksia tulkitaan on eri asia. En aio korjata vastauksiani,mutta toivon että tutkijat miettisivät uudelleen kysymysten laadintaa.

Analyysi itsestä ei aina ole mukavaa luettavaa

Testi arvioi vastauksien perusteella millaisia Facebookin käyttäjiä he ovat. Nimimerkki Rehellinen on niitä harvoja, jotka kommentoivat omaa testitulostaan.

Itse kyllä tunnistan Facen käytössäni tirkistelyä ja huomiohakuisuutta. Yleensä varmaan menee kieltämiseksi ettei tarvitse enempää pohtia onko omassa toiminnassa mitään järkeä.

Myös Koukussako? on kirjannut itsestä tekemiään Facebook-havaintoja.

Roikun Facebookissa useita tunteja päivässä ja käytän paljon aikaa miettien postauksia, joihin saisin paljon tykkäyksiä ja kommentteja. Tiedän, että tämä on typerää mutta en voi lopettaakaan. Tuntuu, että jos en ole Facebookissa, minut unohdetaan.

Testiin voi vastata täällä.