1. yle.fi
  2. Uutiset

Räyhääjät laitetaan kuriin saksanpaimenkoirien SM-kilpailuissa

Saksanpaimenkoirilla on Suomessa vankka ja uskollinen harrastajakunta. Suosio näkyy myös rodulle tarkoitetussa suojelun SM-kilpailussa, jossa tänä vuonna mitaleista kamppailee noin 60 valiota. Harrastatetapahtuma hyödyttää myös viranomaisia, jotka etsivät palveluskoiriksi sopivia yksilöitä.

koira
Koira makaa
Saksanpaimenkoirat kilpailevat suojelun Suomen mestaruudesta. Saksanpaimenkoirilla on Suomessa vankka ja uskollinen harrastajakunta. Suosio näkyy myös rodulle tarkoitetussa suojelun SM-kilpailussa, jossa vuonna 2014 mitaleista kamppailee noin 60 valiota. Kilpailujen lajeina ovat tottelevaisuus, jäljestys ja suojelu. Kilpailuareenalla Lahjdessa hampaat välkkyvät ja haukku raikaa.

Saksanpaimenkoirat mittelevät viikonloppuna suojelun SM-kisassa Lahden Radiomäelle. Kilpailussa mitataan koirien tottelevaisuutta ja suojelukykyjä, sekä jäljestystaitoja. Mukana on kuutisenkymmentä koiraa omistajineen, eri puolilta Suomea.

– Suomi on lajin kärkimaita ja harrastajakuntaa riittää. Kaikki osallistujat ovat harrastekoiria, mutta ohjaajissa on mukana myös viran puolesta koirien kanssa toimivia, esimerkiksi rajavartijoita omilla koirillaan, kertoo Saksanpaimenkoiraliiton puheenjohtaja Vesa-Pekka Hirvioja.

Kilpailutehtävissä koirien pitää muun muassa tarttua hampaillaan ihmisen kädessä olevaan suojukseen, haukkua löytämälleen ihmiselle ja hakea esineitä esteitä ylittämällä. Osassa tehtäviä koiria häiritään erilaisilla hälyäänillä, esimerkiksi nallipistoolilla.

Koira haukkuu maalimiehelle
Haukku raikaa ja hampaat välkkyvät saksanpaimenkoirien kisoissa.Heikki Ahonen/Yle

Kilpailuun osallistuvat koirat ovat harraste-eläimiä, mutta niiden niiden edesottamukset hyödyttävät myös viranomaisia. Palveluskoiraksi halutaan parhaat geenit ja sukulinjat omaavat yksilöt.

– Saksanpaimenkoiraliiton yksi tehtävä on jalostustyö. Kilpailu palvelee myös viranomaisia, sillä palveluskoirilta vaaditaan samoja ominaisuuksia millä menestyy kisassa, sanoo puheenjohtaja Vesa-Pekka Hirvioja.

Suojelukoiraksi kova koulu

Saksanpaimenkoira on tunnetusti innokas palvelemaan, mutta suojelukoiraksi kouluttaminen on vaativa tehtävä, jossa ei harjoitustunteja lasketa. Sen tietää myös viisi kuukautta vanhan urospennun, Severin, isäntä Teemu Alanen, joka lähti Lempäälästä Lahteen esittelemään pennulle kisatunnelmaa.

– Halusin nimenomaan koiran, jonka kanssa pitää tehdä eikä vain makailla kotona. Nyt harjoittelemme Severin kanssa ainakin tunnin tai kaksi päivässä. Tämä on vielä aika villi, mutta sosiaalinen tapaus, joka viihtyy varsinkin toisten urosten kanssa. Narttuja se vähän vierastaa, kertoo Alanen.

Lahtelainen Jari Kantoluoto osallistuu kilpailuun 5 vuotta vanhalla Trolli-koirallaan. Tärkeintä ei ole menestyminen, vaikka hyvä sijoitus lämmittäisikin.

Halusin nimenomaan koiran, jonka kanssa pitää tehdä eikä vain makailla kotona.

Teemu Alanen

– Trolli on eloisa koira, jota on kiva esitellä. Kilpailussa sillä on kuitenkin puutteita, jotka estävät menestymästä. Tosin tottelevaisuuskokeesta tuli 91 pistettä sadasta eli se oli ihan mukiinmenevä suoritus, sanoo Kantoluoto.

Jari Saari Lopelta on matkassa nelivuotiaan nartun, Laran, kanssa. Purupalloa suussaan kantava koira on selvästi isäntänsä perään ja tottelee nopeasti käskyjä.

– Kyllähän tämä on leimautunut ennenkaikkea isäntäänsä, mutta on samalla on luotettava perheenjäsen, joka viihtyy myös lasten kanssa. Eikä tarvitse kotona miettiä varashälyttimiä, nauraa Saari.

MM-kotikisat ovella

Lahden SM-kilpailut ovat myös kenraaliharjoitus isompaan koitokseen, MM-kisoihin. Kaupunkiin on ensi vuonna tulossa pitkälti toistasataa saksanpaimenkoiraa kaikkialta maailmasta.

Koira juoksee
Heikki Ahonen/Yle

– Kauimmaiset ovat Yhdysvalloista, Japanista ja Koreasta. SM-kilpailu on hyvä mahdollisuus testata miten järjestelyt ja organisaatio pelaa, toteaa Hirvioja.

Tänä vuonna MM-kilpailut pidetään Ranskan Hagenaussa, jonne SM-kisojen järjestäjät lähtevät ottamaan oppia. Matkassa on myös lahtelaista matkailuväkeä.

– Yhteisenä tavoitteena on, että kilpailijat jäisivät ensi vuoden MM-kisoissa pitemmäksikin ajaksi Lahden seudulle, esimerkiksi mökkeilemään, kertoo Vesa-Pekka Hirvioja.

Lue seuraavaksi