1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Tuuli nostaa päästönikkeliä meriveteen Porin edustalla

Veden nikkelipitoisuudet laskevat yhä Kokemäenjoessa ja suistossa. Avomeren rannikolla tuulet liikuttavat nikkeliä ja nostavat sitä pintaan. Varsinais-Suomen ELY-keskus jatkaa suutareiden ja muiden kalojen tutkimuksia.

Norilsk Nickel Harjavallan tehtaan vuodon tuhoja Kokemäenjoen rannalla. Kuva: Jari Pelkonen / Yle

Veden nikkelipitoisuudet ovat yhä laskeneet Kokemäenjoen alajuoksulla Ulvilassa ja Porissa. Viime viikolla pitoisuus oli enää 3,6 mikrogrammaa litrassa Kirjurinluodon kohdalla ja 5,7 mikrogrammaa litrassa Varvourinjuovassa. Samoin pitoisuudet ovat edelleenkin pienentyneet Pihlavanlahdelta Ahlaisten saaristoon. Pitoisuudet olivat viime viikolla noin 4-6 mikrogrammaa litrassa.

Eteläselällä sekä Mäntyluodon ja Reposaaren länsipuolella veden nikkelipitoisuus oli viime viikolla hieman korkeampi kuin edellisellä viikolla, mikä voi selittyä tuulen vaikutuksella avomeren reunassa. Tuuli ja aallokko nostavat matalalla vesialueella pohjaan painunutta nikkeliä veteen, koska alueen vesi sekoittuu yleensä sameaksi kovilla tuulilla.

Veden nikkelipitoisuudet olivat kuitenkin edelleen pieniä. Suurimmat arvot mitattiin Kolmikulman matalikon lähellä ja Eteläselällä, missä ne kuitenkin olivat alle 5 mikrogrammaa litrassa. Tuulensuojaisen Tukkiviikin puolella nikkelipitoisuus oli laskenut edellisestä viikosta.

Seuraavat vesinäytteet otetaan ensi viikolla ja sedimenttinäytteet syys-lokakuussa. Myös simpukkatutkimukset jatkuvat.

Kokemäenjoen kalatutkimukset jatkuvat

Kokemäenjoen juovista on kerätty suutarinäytteitä Turun yliopistolle ja Eviralle niiden kuolinsyyn selvittämistä varten.  Kokemäenjoen ja Pihlavanlahden suutarikuolema on pääosin jo ohi, mutta josi huonovointisia tai kuolleita yksilöitä edelleen löytyy, yleisöä pyydetään ilmoittamaan niistä Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kalastusbiologille.

Päästön kalatalousvaikutusten seuranta jatkuu muilta osin metallipitoisuustutkimuksin ja nahkiaisselvityksin. Tuloksia merialueen kalojen ja jokeen nousevien nahkiaisten metallipitoisuuksista saadaan ensi viikolla, jolloin käynnistyvät myös Kokemäenjoen nahkiaistoukkatutkimukset.