1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Ministeri Pia Viitanen näkee luovan talouden työllistävän

Kulttuurialojen rahoituksen epävakaus vaikeuttaa alan toimijoiden, esimerkiksi teattereiden, museoiden ja orkestereiden pidemmän tähtäimen toiminnan suunnittelua. Vajaa puoli vuotta kulttuuriministerinä toiminut SDP:n Pia Viitanen kehuu kuitenkin budjettiriihen tulosta.

politiikka
Pia Viitanen
Kulttuuri- ja asuntoministeri Pia ViitanenRoni Rekomaa / Lehtikuva

Kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen on toiminut tällä hallituskaudella kolmena eri ministerinä. Huhtikuun alussa hän hyppäsi myös edeltäjältään, vasemmistoliiton Paavo Arhinmäeltä jääneisiin saappaisiin.

Ministerin kulttuuriharrastuneisuus-epäilyiden ja kissataulu-kohun laannuttua Viitanen pääsi itse asiaan, pelastamaan kulttuurin ensi vuoden rahoituksesta sen mitä pelasetettavissa oli. Kulttuurin leikkauskurimus jatkuu tämän hallituskauden jälkeenkin.

Pia Viitanen
Lehtikuva

Kulttuurin leikkausosuus valtion ensi vuoden budjetista on neljä miljoonaa euroa. Leikkausta kompensoidaan ja taidelaitosten toiminnan edellytykset taataan purkamalla Veikkauksen jakamattomien voittovarojen rahastosta ylimääräiset seitsemän miljoonaa.

Kulttuurille rahasta jaetaan 3,9 miljoonaa, nuorisotyöhön 750 000 ja tieteelle 300 000. Loput suunnataan kulttuuri- ja liikuntapaikkojen rakentamiseen ja näiden alojen työllisyyden parantamiseen.

- Pitäisi saada voimavaroja sinne budjettipuolelle. Emme tietenkään loputtomiin voi ajatella, että siirretään lisää ja lisää menoja veikkauksen puolelle, ministeri toteaa.

Taustalla Työväen sivistysliiton puheenjohtajuus ja sivistysvaliokunta

Vuodesta 1995 kansanedustajana työskennelleen, alunperin tamperelaisen ministerin sydäntä lähellä vaikuttavat nyt olevan jo tehtävänkin mukaisesti erityisesti lähiöt, vammaiskulttuuri ja kirjastot sekä alan työpaikat.

- Kyllähän nykyisin puhutaan paljon luovasta taloudesta ja sen mahdollisuuksista. Jos kulttuurille annetaan edellytyksiä, kulttuuri voi työllistä tulevaisuudessa enemmän ja enemmän, ministeri Viitanen tietää.

Esimerkki löytyy kotikonnuilta.

- Pelkästään Pirkanmaalla kesäfestivaalien merkitys aluetalouteen oli 250 miljoonaa euroa ja se on huikea summa kaikkinensa. Mielestäni myös tästä näkökulmasta on syytä tarkastella erilaisten kulttuuritapahtumien ja kulttuuriosaamisen merkitystä, kulttuuri- ja asuntoministeri sanoo.

Ministeri on itsekin päässyt osaksi luovaa taloutta. Vuodesta 2008 toiminut Viitasen Piia folk-pop yhtye julkaisi juuri uuden levynsä nimeltä Uni onnesta.

_Tarkennus 8.9.2014: Viitasen Piia -yhtyeellä ja ministeri Pia Viitasella ei ole melkein samanlaisen nimen lisäksi muuta yhteyttä keskenään eikä Viitasen Piia -yhtyeellä ole yhteyttä SDP:hen. _

Lue seuraavaksi