1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. teatteritaide

Pori on hetken kuin teatterialan työvoimatoimisto

Porissa järjestettävästä Lainsuojattomat -festivaalista on muodostunut teatterialan vapaamuotoinen rekrytapahtuma. Toisiinsa tutustuvat näyttelijät, ohjaajat ja tuottajat ovat solmineet festivaaleilla lukuisia yhteistyökuvioita ja pistäneet alulle näytelmiä.

Kuva: Mari Kahila / Yle

Juoksuhaudantie -näytelmä on vauhdissa. Yleisö nauraa ja pyyhkii silmiään. Näyttelijät Tuukka Vasama ja Timo Ruuskanen lumoavat yleisön. Esityksen tähdet ovat hyvin tietoisia siitä, että yleisön seassa istuu myös muutama teatterialan ammattilainen, jotka katsovat näytelmää juuri sillä silmällä. Lainsuojattomat on ennenkin tarjonnut lisätöitä.

– On käynyt useasti niin, että joku on nähnyt esityksen näillä festareilla ja olemme saaneet lisää keikkoja eri puolelle Suomea.

Olemme saaneet lisää keikkoja eri puolelle Suomea.

Näyttelijä Tuukka Vasama

Se on hienoa, sillä ainahan tällaista toivoo, kertoo helsinkiläinen näyttelijä Tuukka Vasama.

Pori tarpeeksi pieni kohtaamispaikaksi

Lainsuojattomat-festivaali on 15 vuoden aikana yhdistänyt suuren määrän teatterialan ammattilaisia. Pori tarjoaa tarpeeksi pienen ja tiiviin kohtaamispaikan uusien tuttavuuksien syntymiselle.

– Kynnys jutella jonkun kanssa on täällä huomattavasti matalampi kuin suurten kaupunkien festareilla. Täällä ollaan kuitenkin aika tiiviisti yhdessä. Tämä on ollutkin meidän tavoitteemme, että Lainsuojattomat on yhteisöllinen festivaali ja teatteriväen kohtaamispaikka, kertoo festivaalin taiteellinen johtaja Angelika Meusel.

Kynnys jutella jonkun kanssa on täällä huomattavasti matalampi kuin suurten kaupunkien festareilla.

Taiteellinen johtaja Angelika Meusel

Täältä ei malttaisi lähteä pois

Vaikka festivaalista on jo muotoutunut teatterialan työvoimatoimisto, syntyvät kohtaamiset ja ideat uusista näytelmistä edelleen hyvin luontevasti. Näyttelijä Tanjalotta Räikkä on yksi Lainsuojattomien konkareista, joka on ollut mukana lähes jokaisilla festivaaleilla. Hän kehuu festareiden kulissien takaista tunnelmaa erittäin rennoksi.

– Täällä on luontevaa tavata kollegoja. Olen ollut useilla festivaaleilla, joilla ei edes välttämättä näe muiden esitysten näyttelijöitä. Porissa tilanne on aivan toinen, meistä pidetään hyvää huolta ja ohjataankin viettämään aikaa yhdessä. Ne yhteistyökuviot, joita täällä solmitaan, syntyvät erittäin luontevasti, Tanjalotta Räikkä toteaa.

Näyttelijöiden mielestä ongelma on lähinnä se, ettei festivaaleilta malttaisi lähteä pois.

– Iltaklubeilla voisi solmia kontakteja vaikka kuinka monena iltana, mutta perhe ja muut työt odottavat, naurahtaa näyttelijä Tuukka Vasama.