Kanerva: Läpimurto Ukrainassa ei lähellä

Etyjiä edustava kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok.) arvioi, ettei Ukrainassa olla lähellä läpimurtoa kriisin ratkaisemiseksi. Moskovassa Venäjän poliittista johtoa tavannut Kanerva sanoo painottaneensa venäläisille, että Venäjän on tehtävä tiliä osuudestaan kriisissä.

Ukraina
Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva (vas.) sekä duuman puhemies Sergei Naryškin tiedotustilaisuudessa Moskovassa perjantaina.
Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva sekä duuman puhemies Sergei Naryškin tiedotustilaisuudessa Moskovassa perjantaina.Erkka Mikkonen

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva keskusteli perjantaina duuman puhemiehen Sergei Naryškinin kanssa. Kanerva tapasi Moskovassa aiemmin myös ulkoministeri Sergei Lavrovin ja liittoneuvoston puhemiehen Valentina Matvienkon.

Kanerva kuvasi käymiään keskusteluja perusteellisiksi ja vierailuaan onnistuneeksi, koska kansainvälisten neuvotteluyhteyksien saaminen toimivaksi on tärkeää. Hän sanoi saaneensa yksityiskohtaisen käsityksen siitä, miten Venäjän johdossa ajatellaan.

Kanervan mukaan sekä Etyj että Venäjä pitävät poliittista ratkaisua Ukrainassa välttämättömänä, mutta mitkään läpimurrot eivät näytä olevan lähellä. Kanervan mukaan tilanne Itä-Ukrainassa on heikentynyt päivä päivältä ja etenkään Mariupolin ympäristössä ei näytä hyvältä.

Venäjällä on erittäin keskeinen vastuu Ukrainan tapahtumista, vaikka sen pyrkimyksenä on vähätellä omaa rooliaan kriisissä, Kanerva totesi.

Duuman puhemies Naryškin toivoi lehdistötilaisuudessa Etyjin tukea presidentti Vladimir Putinin rauhansuunnitelmalle kriisin ratkaisemiseksi. Hän mainitsi myös Ukrainan ja Venäjän rajalla olevien Etyjin tarkkailijoiden vahvistaneen Venäjän näkemyksen siitä, ettei rajan yli ole siirtynyt venäläistä sotilaskalustoa.

Kanerva kommentoi väitettä sanomalla, että Ukrainan ja Venäjän pitkän rajan valvominen on erittäin vaikeaa.

– Etyjillä on siellä parilla rajanylityspaikalla yhteensä 20 tarkkailijaa. On aika selvää, että tällaisella joukolla ei saada kokonaiskuvaa syntymään. Tarkkailijat voivat raportoida vain valvomiensa paikkojen todellisuudesta, Kanerva sanoi.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö pohtii parhaillaan seuraavia askelia.

– Yksi niistä on tietysti se, pitäisikö kansainvälisen yhteisön harkita jonkinlaista kriisinhallintaoperaatiota Ukrainassa, Kanerva sanoi.