Nykytaiteen museo Kiasma sulkee ovensa remontin tieltä

Ensi viikosta alkaen helsinkiläiset joutuvat pärjäämään ilman nykytaiteen museota, kun Kiasma sulkee ovensa ensi vuoden maaliskuuhun asti. Ihan ilman nykytaidetta ei helsinkiläisten kuitenkaan tarvitse olla. Kiasma avaa lokakuussa taidehallissa Kiasma Goes Taidehalli – näyttelyn.

Kotimaa
Kiasman Musiikkitalon puoleinen pääty.
Yle

Tulevana sunnuntaina Kiasmassa laitetaan ovet säppiin remontin vuoksi. Helpotusta nykytaiteen ystäville on kuitenkin luvassa. Lokakuussa Taidehallin tiloihin avataan Kiasma goes Taidehalli –nimellä kulkeva näyttely. Taidehallissa tullaan näkemään Kiasman kokoelmanäyttelyihin kuuluvia teoksia. Kiasman Amanuenssi Eija Aarnion mukaan uudessa ympäristössä tutut teokset voivat näyttäytyä uudessa valossa.

– Kiasmalle tarjoutui mahdollisuus lähteä yhteistyöhön Taidehallin kanssa. Haluamme ehdottomasti esitellä kokoelmateoksiamme vaikka itse talo onkin kiinni.

Näyttely tullaan ripustamaan yhteistyössä Kiasman ja Taidehallin kanssa. Varsinaista näyttelyä pyörittää kuitenkin Taidehallin väki. Aarnion mukaan esimerkiksi installaatioiden tekninen osaaminen tuodaan näyttelyyn Kiasmasta, mutta näyttelyn oppaat tulevat Taidehallin puolesta.

– Taidehallin omat oppaat koulutetaan yhdessä Kiasman kanssa, jolloin oppaat saavat tarvittavat tiedot ja taidot teoksista.

Kiasma goes Taidehalli –näyttely ei täysin kata Kiasman sulkemisen jättämää lovea Helsingin taidetarjontaan. Reilun kuukauden mittainen näyttely puretaan jo marraskuun aikana. Aarnion mukaan Kiasman teoksia on kuitenkin mahdollista nähdä ennen museon ovien aukeamista.

– Kiasmasta lainataan paljon teoksia niin kotimaahan kuin ulkomaillekin eli siinä muodossa kokoelmateoksia on mahdollisuus nähdä. Kiasma goes Taidehalli –näyttelyn tapaista yhteistyötä ei kuitenkaan ole luvassa ennen kuin museo avaa jälleen ovensa.

Kiasma-kauppa kansallisgallerian hallinnoinnin alaisuuteen

Kiasman nykytaiteen museon ovet aukeavat jälleen maaliskuussa, mutta tulevana sunnuntaina Kiasma-kauppa nykymuodossaan sulkee ovensa lopullisesti. Tähän asti kauppa on ollut Rosebud kirjakaupan vuokrakäytössä, mutta maaliskuussa tilat siirtyvät Kansallisgallerian hallinnointiin.

– Meidän tuotteitamme saa jatkossa Korjaamon, Kaapelitehtaan sekä Kolmen Sepän kirjakaupoista. Myös Helsingin yliopistolta löytyy pieni tiedekulma, josta on tuotteitamme mahdollisuus hankkia, kertoo Rosebudin myymäläpäällikkö Terhi Jääskeläinen.

Sulkemisviikonloppuna Kiasmassa on luvassa monenlaista hulinaa. Jääskeläisen mukaan Kiasma-kaupan loppuunmyynti tuo uteliaita paikalle, mutta tapahtumaa talossa on markkinoista sarjakuvafestivaaleihin.

– Kiasmaan saapuu paikalle sarjakuvataiteilijoita, kuten Kati Kovács ja Tuula Karjalainen eli vilskettä on luvassa sulkemisviikonloppuna.

Taidemuseoon on koko viikonlopun ajan vapaa pääsy.