1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Palkittu Me Rosvolat -kirjasarja herää henkiin näyttämöllä ja valkokankaalla

Siri Kolun kirjoittama lasten kirjasarja löysi tänä syksynä tiensä Lahden Kaupunginteatterin lavalle. Elokuvateattereihin roistot rynnistävät helmikuussa. Finlandia Junior -palkinnonkin voittaneen kirjan oikeudet on myyty liki 20:een maahan.

Kuva: Tapani Ripatti / Yle

Kun Siri Kolun Me Rosvolat -kirja ilmestyi vuonna 2009, hän ei ollut ajatellut tehdä sille jatko-osia. Ne syntyivät lukijoiden vaatimuksesta.

Ensimmäinen Me Rosvolat -kirja on juuri muokattu näyttämölle. Sen ensi-ilta ja samalla kantaesitys oli syyskuun alussa Lahden kaupunginteatterissa. Helmikuussa _Me Rosvolat _ilmestyy valkokankaalle.

Vapaus kirjojen lähtökohtana

Siri kutsuu tyyliään maagiseksi realismiksi. Rosvolat-sarja on tarkoitettu lapsille. Vuonna 2013 häneltä ilmestyi nuorten aikuisten romaani Pelko ihmisessä.

Kirjoja tehdessään Siri ei ajatellut, että niillä olisi joku tietty sanoma tai että ne antaisivat eväitä hyvään elämään. Sitten hän oivalsi, että jotain yhteistä niissä kuitenkin on.

– Vapaus voisi olla lähtökohta kirjoilleni. Lähdin tutkimaan lapsen vapautta. Mehän emme ole koskaan niin vapaita kuin lapsena, Siri pohtii.

Kun alamme pelätä toista, olemme sodan ja rauhan välivaiheessa.

Siri Kolu

Pelko ihmisessä tutkii syitä, miksi suljemme toisenlaisuuden ulos omasta elämästämme. Teema jatkuu kirjassa Ihmisen puolella.

– Sen voisi kiteyttää ajatukseen: Kun alamme pelätä toista, olemme sodan ja rauhan välivaiheessa. Tein kirjan rauhan aikana, mutta nyt tilanne Euroopassa on ihan toisenlainen.

Lasten Arto Paasilinna

Me Rosvolat -kirjan oikeudet on myyty liki kahteenkymmeneen maahan, muun muassa Kiinaan ja Koreaan.

Sirin mukaan ostajat tarttuivat kirjojen mielikuvituksellisuuteen ja anarkiaan. Roistoilla oli häikäilemätön vapaus syödä karkkeja ja uittaa varpaitaan missä ja milloin vain.

– Olen kuitenkin ostajille suomalainen. Se oli kirja suomalaisuudesta; ihmisistä, kylistä ja maanteistä. Kun olin Pariisissa, mua kutsuttiin lasten Arto Paasilinnaksi.

En näe e-kirjaa uhkana. Se on vain tarinan sitkas tapa luikerrella sinne, missä on ihmisiä.

Siri Kolu

Vaikka teknologian kehittyminen on asettanut perinteisten printtikirjojen tulevaisuuden vaakalaudalle, Siri Kolu ei ole huolissaan. Hänelle kirjan fyysistä muotoa olennaisempaa on tarina.

– Uskon vahvasti tarinaan ja tarinan kerrontaan. Ne ovat eläneet leirinuotioilta lähtien. En näe e-kirjaa uhkana. Se on vain tarinan sitkas tapa luikerrella sinne, missä on ihmisiä. Me elämme nyt murroskautta, mutta printtikirja tulee aina löytämään tapansa olla olemassa. Lapsillemme se tulee olemaan ehkä erilainen kuin meille.

Näyttämöversio on puolustuspuhe leikille

Näyttämölle _Me Rosvolat _on ohjannut Olka Horila. Se oli eräänlainen unelmien täyttymys myös Sirille.

– Me olimme opiskelukavereita 90-luvulla ja tuolloin unelmoimme, että joskus teemme jotain yhdessä. Lahden Kaupunginteatterissa se sitten muuttui todeksi. Kirjani oli turvallisissa käsissä.

Teatteriversio on tiivistelmä kirjasarjan ensimmäisestä osasta.

Mitä voimme tehdä, jotta lapsuus voisi jatkua mahdollisimman pitkään?

Siri Kolu

– Näytelmän on sanottu olevan puolustuspuhe leikille. Jokaisen vanhemman kannattaa miettiä, mitä on tapahtunut leikille ja leikkimiselle tässä ajassa. Mitä voimme tehdä, jotta lapsuus voisi jatkua mahdollisimman pitkään? Näytelmä on yksi ehdotus, Siri kuvailee.

Rosvoloiden maailma ei katoa

Me Rosvolat -kirjasarja on päättynyt, mutta lukijoiden pyynnöstä Siri palaa vielä Rosvoloiden maailmaan tulevissa kirjoissaan. Seuraavaksi hän ryhtyy kirjoittamaan kirjaa alakoulu-ikäisille syyskuun puolivälissä. Työnimenä on Lähiöpahis, ja se on kertomus noidasta, joka on myös kunnallispolitiikko.

Sirin tulevaisuuteen kuuluvat myös kouluvierailut.

– Joskus tunnin päätyttyä mun sylissä istuu kymmeniä lapsia, jotka työntävät mun taskuihini salaisuuslappuja. Se ja lukijoiden kommentit ovat parasta mitä voin saada. Se innostaa. Mä olen patologisesti innostuva ihminen.