1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Erinomainen tattivuosi tuo kerääjälle jopa satojen eurojen päivätulot

Vuoden 2003 kaltaisesta ennätysvuodesta ei vielä voida puhua, mutta mikäli sateita saadaan sopivasti, on sekin mahdollinen.

Kotimaan uutiset
Nainen puhdistaa kädessään olevaa tattia
Timo Heikura / Yle

– Täällähän se ensimmäinen tatti on, tuusniemeläinen Pirkko Hiltunen ilmoittaa noin viisi minuuttia metsään saapumisen jälkeen.

Hiltusella sienestystä on takana jo 16 vuotta, ja harjaantunut silmä löytää hyvät sienet äkkiä. Miehensä Pentin kanssa sienestävä Pirkko Hiltunen kertoo heidän keränneen tällä viikolla kolmena päivänä noin neljänkymmenen kilon tattisaaliin, satokauden alussa hieman enemmänkin.

– Nyt näyttää jo, että täällä päin alkaisi hiljentyä. Sieltä täältä sieniä löytyy vielä, mutta monet ovat menneet lämpimässä ilmassa jo pahaksi, Hiltunen tietää.

Pakastimet pullistelevat jo

Tällä viikolla tattia on tullut niiden ostopisteisiin lähes niin paljon kuin sitä pystytään ottamaan vastaan. Esimerkiksi Tuusniemen ja Rautavaaran pisteisiin herkkutattia on tuotu päivittäin jopa tuhat kiloa. Pakastintila on meinannut loppua jo kesken.

– Meidän pitää viedä sieniä joka päivä eteenpäin, kun tänne ei enää sovi, Kuopion Marjan ja Vihanneksen Tuusniemellä sijaitsevaa ostopistettä pyörittävä Eero Toivola huokaa.

Heti pakastimelle tultuaan sienet laitetaan kylmätunneliin, jossa lämpötila on -30 astetta. Nopean pakastamisen jälkeen ne siirretään normaalipakastimeen. Italiaan tatteja viedään sekä tuoreena että pakastettuna. Parhaat sienet viedään kokonaisina, huonolaatuisemmat palasiksi kuutioituna.

Jos nyt saataisiin hieman vettä, se tekisi sienille hyvää

Loreno Dalla Valle

Vesisade tekisi tateille hyvää

Italian sienikauppaa Itä-Suomessa pyörittävän Dalla Vallen mukaan Suomen tämänvuotinen tattisato on ollut erittäin hyvä. Vuoden 2003 kaltaisesta ennätyssadosta ei voida vielä puhua, sen ratkaisevat lähipäivien säät.

– Jos nyt saataisiin hieman vettä, se tekisi sienille hyvää. Lämpötilakin saisi laskea sellaiseen 14–15 asteeseen, toimitusjohtaja Loreno Dalla Valle toivoo.

Kerääjille maksetaan sienistä päivän hinta, joka ykkösluokan tatista on tällä hetkellä 3,5 euroa kilolta. Hinta on laskenut sadon alkupäivistä useilla kymmenillä senteillä, mutta edelleen monien kerääjien päiväansiot nousevat useisiin satoihin euroihin.

– Parhaimmat kerääjät tuovat satakin kiloa kerralla. En usko että hinta tästä enää laskee. Mutta se riippuu tietysti aina italialaisista, miten paljon he haluavat ostaa. He määräävät hinnan, Eero Toivola muistuttaa.

Tatilla nopeasti sanko täyteen

Hiltusille raha ei ole tärkein motiivi metsään lähtemiseen, mutta se on mukava lisä raittiissa ilmassa vietetystä päivästä. Pariskunta kerää sienten lisäksi myyntiin muitakin metsän antimia, mutta ansaintamielessä tatti on ykkönen.

– Sanotaanko, että se painaa vähän enemmän kuin vaikkapa puolukka, Pentti Hiltunen nauraa.

Lue seuraavaksi