1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Pakotemaista saa tuoda maistiaisia Moskovan ruokamessuille

Venäjän viranomaisten kerrotaan saaneen useita kyselyitä koskien suurten ruokamessujen esittelytuotteita ja niiden perillepääsyä.

Ulkomaat

Venäjä antaa tuoda pienen määrän elintarvikkeita niistä maista, joita kohtaan se on asettanut vastapakotteita. Taustalla ovat syyskuun puolivälissä järjestettävät Moskovan ruokamessut.

Venäjän viranomaisten mukaan niitä elintarviketuotteita, joita pakotteet koskevat, saa tuoda Venäjälle muun muassa EU-maista ja Yhdysvalloista näytteillepanoa varten. Elintarvikkeita valvova viranomainen Rosselkhoznadzhor sanoo saaneensa useita kyselyitä koskien nelipäiväisiin messuihin osallistumista.

Moskovan ruokamessujen osallistujatietojen (siirryt toiseen palveluun)mukaan suomalaisia näytteilleasettajia olisivat rehunvalmistaja Raisioagro ja teenvalmistaja Forsman. Pakotteet eivät tosin muutenkaan koske kummankaan tuotteita.

Raisioagrosta kerrotaan, että yhtiöllä on parikymmenvuotinen kokemus kalanrehun viennistä Venäjälle. Raisioagro esittäytyy karjalaisen Kala- ja marjapojat -kumppaninsa messuosastolla.

Venäjä määräsi yhden vuoden tuontikiellon useille eri elintarvikkeille 7. elokuuta alkaen. Meijerituotteita, hedelmiä, vihanneksia ja lihatuotteita ei saisi viedä EU-alueelta, Norjasta, Yhdysvalloista ja Kanadasta Venäjälle. Venäjän tullin mukaan näistä maista tulleiden elintarvikkeiden arvo oli viime vuonna noin seitsemän miljardia euroa.

Lähteet: Itar-Tass

Lue seuraavaksi