Mummo asumaan palvelutaloon Tallinnaan – mikä ettei?

Monen mummo olisi lähempänä Tallinnassa kuin Taivalkoskella. Virossa vanhus voisi asustella hulppeasti halvemmalla. Yksikään Suomen johtavista hoivapalveluita tarjoavista yrityksistä ei kuitenkaan kerro avaavansa suomalaisasiakkaille palvelutaloja tai vanhainkoteja Tallinnaan. Tilanne kuitenkin muuttuu, jos joku muu avaa.

Kotimaa
Hoitaja auttaa rollaattorilla liikkuvaa vanhusta.
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Mummovienti on tulossa, uskovat monet. Idea ei ole uusi, vaan moneen kertaan hylätty. Tallinna olisi lähellä, mutta henkisesti kaukana. Ajatus siitä, että viinanhakureissun yhteydessä kävisi samalla tapaamassa hoivakodissa asuvia sukulaisiaan, puistattaa suomalaisia.

– Olemme miettineet sitä aika monta vuotta, mutta omaisten vastustus oli niin suurta, että noin kolme vuotta sitten hanke haudattiin. Mutta eihän siinä mitään, jos joku muu aloittaa. Sitten on helppo peesata, sanoo Esperi Caren toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni.

Markkinamiesten puheissa hoivakoti Tallinnan liepeillä olisi todennäköisesti hemmottelevaa luksusta. Meri näkyisi ikkunasta ja pihalla kukat kukkisivat. Varsinkin omalla rahallaan palveluasumisesta maksavat voisivat innostua, kun hinta ja laatu kohtaisivat. Käydäänhän Tallinnassa muutenkin itseään hemmottelemassa ja yhä useammalla on Virossa myös asunto.

Coronarian hoivapalveluiden liiketoimintajohtaja Arto Lamberg paljastaa, että heilläkään palveluntuottaminen Tallinnassa ei ole tällä hetkellä mielessä.

– Aina pitää toimintaympäristöä tietenkin seurata ja arvioida, voihan se olla mahdollista. Pitää sitten reagoida, jos muut aloittavat, Lamberg sanoo.

Muistisairaalle on sama, missä hän asuu?

Monen saksalaisen mummo asuu Puolassa. Saksalaiset vievät vanhuksiaan hoivaan naapurimaahan edullisuuden ja laadun vuoksi. Saksassa vanhustenhoito on kallista. Järjestelmässä on toki eroja Suomeen verrattuna, mutta se kertoo, että jossakin vanhukset ovat jo globaalia bisnestä.

Saksalaisperheet perustelevat mummovientiä yleensä inhimillisyydellä. Esimerkiksi muistisairaan vanhuksen on hyvä olla siellä, missä hänestä pidetään hyvää huolta. Ja sen ei tarvitse olla Saksassa, kun asukas ei kuitenkaan muista, missä hän on.

Toistaiseksi suomalaisia ei virolaisissa palvelutaloissa asustele. Espanjassa asuu, eikä sitä kukaan ihmettele.

Attendo vastaa Yle Uutisten kysymyksiin hoivapalveluista Tallinnassa vain lyhykäisesti sähköpostilla.

– Attendolla ei ole suunnitelmia laajentaa toimintaansa Viroon. Emme näe, että suomalaiset ikäihmiset merkittävästi hakisivat palveluja Virosta, Attendon tiedottaja kirjoittaa.

Jatkokysymykseen, liittyykö Attendo joukkoon, jos muut aloittavat, emme saa vastausta. Mediverkko Yhtymä on sähköpostivastauksessaan vieläkin mystisempi.

– En osaa tähän kyllä sanoa mitään, tällä hetkellä meillä ei ole kotia Tallinnassa, kirjoittaa toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpää.

Mummovientiä hillitsee suomalaisuus

Hoivapalveluja tarjoava Mainio Vire ei Viroa vierasta, mutta ei silti ole ensimmäisenä hoivakotia Tallinnaan avaamassa. Kotimaassakin on tällä hetkellä riittävästi tekemistä, perustelee toimitusjohtaja Leena Munter. Mutta bisnesmallina hyvävaraisille vanhuksille Tallinna toimisi.

– Ihan varmasti joku lähtee kokeilemaan, mutta Viron palkkataso on nousemassa ja kilpailuetu katoamassa. Olen sitä mieltä, että sellainen Holiday Club -tyylinen toimisi. Olen tehnyt paljon töitä Baltian maissa, eikä Viron maine pelota, Munter toteaa.

Viron palvelukulttuuri ei ole ihan parhaassa huudossa, mutta oikealla rekrytoinnilla ja palkkauksella tarpeeksi korkeiden vaatimusten taso saataisiin Munterin mukaan kuntoon. Hoitaso ja fasiliteetitkin olisivat riittävän laadukkaita.

Periaatteessahan vanhuksen suomalainen asuinkunta voi maksusitoumuksella ostaa Tallinnasta vanhainkotipaikan tai jonkinlaisen palvelupaketin lääkkeineen kaikkineen. Mummoviennin suurimpana esteenä saattavatkin olla mummot ja vaarit itse. Suomalainen ei muuta helposti ulkomaille edes työn tai opiskelun perässä. Vanhukset vielä vähemmän.

– Helsingin Munkkiniemessä on laadukas Saga palvelutalo. Kaikki asukkaat ovat tulleet sinne Munkkiniemestä, Esperi Caren toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni havainnollistaa.