Raju kuvaus Afganistanin rauhanturvaajista

Porilainen teatteriryhmä Otava Ensemble viimeistelee parhaillaan rankka-aiheista näytelmää suomalaisista rauhanturvaajista Afganistanissa.

kulttuuri
Kohtaus Afganistan-näytelmästä
Esityksessä ovat mukana Taru Huokkola, Jarno Malinen ja etualalla oleva Ida Sofia Fleming.Pertti Pitkonen / Yle

Ensi viikon maanantaina saa ensi-iltansa porilaisen teatteriryhmän esitys suomalaisista rauhanturvaajista Afganistanissa.

Paula Vesalan kirjoittamaa näytelmää esitetään aluksi Helsingissä KOKO Teatterissa, mutta näytöksiä on myöhemmin myös Porissa, Turussa ja Tampereella.

Vesala on käyttänyt tekstissään muun muassa pikkuveljensä kokemuksia rauhanturvatyöstä. Tapio Kankaanpään ohjaamassa näytelmässä käsitellään rankkoja ja tärkeitä aiheita. Siinä puhutaan muun muassa rauhanturvaajien henkisestä mielenmaisemasta ja mielen murenemisesta

Musiikkina akustista arabiheviä

Naton johtama ISAF-kriisinhallintaoperaatio Afganistanissa päättyy nykyisessä muodossaan tämän vuoden lopussa. Viime vuosina on käyty julkista keskustelua operaation onnistumisesta ja Suomen osuudesta operaatiossa.

Näytelmä on ajankohtainen ajatusten herättäjä. Afganistan-näytelmässä kysytäänkin, oliko suomalaisten rauhaturvaajien läsnäolo onnistunut.

Musiikilla on näytelmässä tärkeä osuus. Siitä vastaa porilaislähtöinen Sigi Tolo -yhtye. Sen musiikkia on sanottu akustiseksi arabiheviksi.