Lieksan kansalaisjuhlilla sotaveteraanit tapaavat vanhoja "aseveikkoja"

Jatkosodan päättymisestä on kulunut 70 vuotta. Sodan päättymistä juhlistetaan viikonloppuna Lieksassa järjestettävässä kansalaisjuhlassa. Osa juhlakansasta kuljetettiin paikalle sodanaikaisella höyryjunalla.

Kuva: Esa Huuhko / Yle

70 vuotta sitten Suomen ja Neuvostoliiton välillä koitti aselepo, jota juhlitaan viikonloppuna Lieksan kansalaisjuhlilla. Juhlat sisältävät muun muassa valokuvanäyttelyitä, musiikkiesityksiä, opastettuja kävelykierroksia sekä erilaisia juhlapuheita ja seminaareja.

Perjantain ohjelmassa oli myös juhlavieraita kuljettaneen sodanaikaisen höyryjunan saapuminen Lieksan rautatieasemalle. Kiuruvedeltä torstaina liikkeelle lähtenyt juna kärsi torstaina laakeririkosta, mikä viivästytti aikatauluja. Viivästelyt eivät matkustajia kuitenkaan haitanneet.

- Pelkäsin, että ihmiset junassa olisivat kyllästyneet odotteluun, mutta he olivatkin innoissaan. Matkustajat ovat kertoneet, että junamatkasta välittyi sodanaikainen tunnelma ja odottelu oli osa sitä, kertoo juhlatoimikunnan puheenjohtaja Tenho Tikkanen.

Tilaisuus tavata tuttuja

Yksi junan noin 400:sta matkustajasta on nykyisin Espoossa asuva sotaveteraani Aulis Lintunen. Lintusen mukaan Lieksan kanasalaisjuhlien kaltaiset tapahtumat ovat virkistäviä ja ne tarjoavat hyvän tilaisuuden tavata vanhoja tuttuja.

- Kyllä se mieltä lämmittää, että meitä jaksetaan yhä muistaa, vaikka sodan päättymisestä on jo pitkä aika, Lintunen sanoo.

- Ilman näitä tapahtumia ei välttämättä tulisi otettua yhteyttä vanhoihin aseveikkoihin, vaikka monta kertaa niin ajattelee tekevänsä.