Sisäilmaongelmia Myllytullin ja Kontinkankaan ammattioppilaitoksissa

Oulun Seudun Koulutuskuntayhtymä ottaa vakavasti uudet sisäilmaongelmat. Herkimmät opiskelijat ja työntekijät oirehtivat Oulun Seudun ammattiopiston Kontinkankaan ja Myllytullin yksiköissä.

Oulun Seudun Koulutuskuntayhtymä tutkii samanaikaisesti kahden ammattioppilaitoksen sisäilmaongelmia.

Äskettäin valmistuneen Kontinkankaan yksikön sisäilmaongelmien syistä ollaan ymmällään monien laboratoriotutkimusten jälkeenkin.

– Yllättäväähän tämä on, vajaa kolme vuotta sitten rakennetussa talossa ihmiset ovat alkaneet oireilla, huokaisee OSEKKin kiinteistöjohtaja Ollipekka Huotari.

Ihmismäärät Kontinkankaan yksikössä ovat suuria, yli 1100:n ammattiopiskelijan lisäksi tiloissa opiskelee ammattikorkeakoululaisia. Herkimmät ihmiset ovat nyt saaneet oireita, myös henkilökunnasta.

Tyypillisiä huonon sisäilman aiheuttamia oireita ovat muun muassa limakalvojen ärsytysoireet, äänen katoaminen, allergiat, pahoinvointi, väsymys ja tulehdukset.  

– Syitä tutkitaan monin eri tavoin. Opiskelijoiden ja työntekijöiden hyvinvointi on meille tärkeää, Ollipekka Huotari painottaa.

– Tämän hetkisen tiedon perusteella epäilemme vahvasti lattiamateriaalin, liima-aineen ja tasoitteen yhteisvaikutusta, että olisi lähtenyt jonkinlainen prosessi liikkeelle.

Kontinkankaan yksikön rakentanut yhtiö tehnyt on konkurssin, mutta kiinteistöjohtajan mukaan tämä ei pysäytä sisäilmatutkimuksia tai tarvittavia korjauksia.  

Myllytullia ei ehkä peruskorjata

OSAO:n Myllytullin yksikössä ongelmat saattavat liittyä rakennuksen ikään. Rakennuksen käyttötarkoitusta on muuteltu usein. Kiinteistö on alunperin ollut teollisuuskäytössä viime vuosisadan alussa.

– Syytä ihmisten oireiluun etsitään kattovuodoista, seinän kosteudesta ja lattiarakenteiden vuodoista, mutta yksiselitteistä syytä ei ole löytynyt.

Myllytullin kiinteistö kaipaisi laajaa peruskorjausta. Tilojen käyttö opetustarkoituksiin on kuntapäättäjien keskuudessa kyseenalaistettu kustannussyistä, vaikka nuoret pitävät yksikköä vetovoimaisena muunmuassa keskeisen sijainnin takia.

Toisen asteen opintojen rakenne on muuttumassa työharjoittelupainotteisemmaksi, mikä vähentää opetustilojen tarvetta. Kontinkangas ja Kaukovainio saattavat tulevaisuudessa muodostaa kampuksen, jonne opetusta kootaan nykyistä kattavammin.

– Tilojen käyttöä on tehostettava. Saadaanko Myllytullista toimiva ja terveellinen isollakaan remontilla, Ollipekka Huotari kysyy.

Alkaneessa sisäisessä selvityksessä tutkitaan Myllytullin ohella Kotinkankaan, Haukiputaan ja Muhoksen opetustilojen käytön järkeistämistä. OSEKK:ia selvästikin kiinnostaisi Myllytullin kohteen myyminen ja kaavoittaminen asuntokäyttöön, mikä vapauttaisi pääomia muihin tilahankkeisiin.