Hyppää sisältöön

Sienisaaliit monipuolistuvat – nyt nousevat rouskut

Tattien ja haperoiden rinnalle metsiin on alkanut viime päivinä ilmaantua jo syksyisempiä sieniä. Esimerkiksi Pirkanmaalla päätään nostavat nyt rouskut, ja suppilovahveroitakin on jo kerätty.

Kuva: Kalle Heikkinen / Yle

Tamperelainen Merja Lento sai Ylöjärven metsiin suuntautuneelta parin tunnin lenkiltä kotiin vietäväksi kaksi koria sieniä.

– Täällä on näitä tatteja ja sitten on näitä karvarouskuja. Rouskuja oli nyt tosi paljon, aikaisemmilla reissuilla niitä ei olekaan ollut.

Sieniasiantuntija Marja Härkönen vahvistaa, että sienilajisto alkaa kallistua syksyisempään suuntaan.

– Nyt on aika jännä vaihe menossa. Nämä ovat oikeastaan varhaisia sieniä nämä tatit ja haperot. Haperot alkavat loppua, tatteja on, rouskut ovat juuri tulossa. Tuntuu, että kun kausi alkoi aika myöhään, se on jotenkin tiivistynyt: kyllä metsistä on löytynyt jo suppilovahveroitakin.

Tateilla on tänä vuonna menossa massaesiintyminen, mutta vuoden 2003 kaltaisesta ennätyssadosta ei vielä voida puhua.

Tattien satokausi on kiivas ja lyhyt, lopullisen tuloksen ratkaisee tietysti sää.

– Tällä hetkellä näyttää hyvältä, koska yöt ovat olleet kosteita. Mutta jos tulee oikein komea hellejakso, niin siihen se loppuu; sienet eivät kestä kuivuutta. Kaikilla kasveilla on pinnassaan kutikula, joka estää ettei ne heti kuihdu kuumassa, mutta sienet kuivuvat heti, Marja Härkönen sanoo.

Hyvinä vuosina todellisten sienestäjien kausi on pitkä. Merja Lento kuuluu niihin, jotka jatkavat lumen tuloon asti.

– Me ollaan kaverin kanssa naurettu,  että on jo ehkä tullu ensilumet ja me saatetaan vielä käydä sienessä. Se on niin mukava metsässä kulkea..