Laajennettu kumppanuus vakiinnuttaa Suomen Nato-yhteistyön

Walesissa päättyneessä Nato-kokouksessa keskusteltiin laajennetusta rauhankumppanuudesta, mutta ei allekirjoitettu sopimuksia. Kumppanuuden muodot kehittyvät käytännön yhteistyön kautta.

Ulkomaat
Helikopteripartio ilmassa.
Isaf:in kriisinhallintaoperatio Afganistanissa 11. elokuuta.Shah Marai / AFP / Lehtikuva

Naton huippukokouksessa Walesissa keskusteltiin perjantaina laajennetusta rauhankumppanuudesta muun muassa Suomen ja Ruotsin kanssa.

Afganistanin Isaf-rauhanturvaoperaation päättyessä tämän vuoden lopussa Suomi ja Ruotsi halusivat varmistaa, ettei 20 vuotta jatkunut yhteistyö lopahda. Maat laativat Natolle keväällä ehdotuksen tavoista, joilla kumppanuutta voitaisiin kehittää.

– Pelko oli se, että tämä yhteistoiminta, joka oli pitkälti pyörinyt Afganistanin-operaation ympärillä, vähenee, sanoi puolustusministeri Carl Haglund Ylen haastattelussa tavattuaan Nato-maiden puolustusministereitä Newportin huippukokouksessa.

Haglundin mielestä tärkeintä laajennetussa rauhankumppanuudessa on Nato-maiden kanssa käytävä poliittinen vuoropuhelu, jota pyritään jatkamaan säännöllisesti, myös ministeritasolla.

Haglundin mukaan muut Nato-maat suhtautuivat myönteisesti Suomen ja Ruotsin ehdotuksiin, joilla pyrittiin kriisinhallinnan, sotaharjoitusten ja materiaaliyhteistyön jatkuvuuden turvaamiseen.

Huippukokouksessa ei allekirjoitettu laajennetusta kumppanuudesta mitään sopimusta, vaan kumppanuuden muodot kehittyvät vähitellen käytännön yhteistyön kautta.

Suomen ja Ruotsin lisäksi Nato on kutsunut Jordanian, Georgian ja Australian kehittämään kumppanuuttaan Naton kanssa.