Kokoomusnuorten pj. Susanna Koski: Hyvä yhteiskunta tukee - muttei lahjoita riippumattoa

Vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson ja kokoomusnuorten puheenjohtaja Susanna Koski kiittelivät A-studiossa kilvan tarveharkintaista toimeentulotukea. Sen sijaan työmarkkinoiden joustavuudesta ja ansiosidonnaisen työttömyysturvan sopivasta kestosta he olivat eri mieltä.

politiikka
Li Andersson ja Susanna Koski.
Li Andersson ja Susanna Koski.Yle

Kokoomusnuorten puheenjohtaja Susanna Koski on sitä mieltä, että hyvä yhteiskunta pitää heikoimmista huolta. Huolenpidon ei kuitenkaan pidä olla ikuista.

– Tuen pitää olla trampoliinimaista, ei riippukeinumaista, Koski sanoi Yle TV1:n A-studiossa.

Vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson sanoi keskustelussa, että viime päivien puheet maahanmuuttajien toimeentulotuella hankituista lastenvaunuista osoittavat, että kokoomuksen prioriteetit ovat hakusessa.

– Tarveharkinta ei ole syy Suomen talousongelmiin, Andersson totesi.

Andersson antaisi tarveharkintaista toimeentulotukea niin vuokrarästeihin kuin tietokoneenkin hankintaan. Hän sanoo, että nyky-yhteiskunnassa ei tietokoneetta pärjää.

Eniten eri mieltä puheenjohtajat olivat siitä, miten paljon työmarkkinoiden pitäisi joustaa ja pitäisikö työntekijän ottaa vastaan mikä työ tahansa.

Anderssonin mukaan nykyinen 500 päivän ansiosidonnainen työttömyyskorvaus on hyvä: tulotaso ei heti romahda, ja työttömän elämänhallinta säilyy.

Susanna Koski katsoo, että 500 päivää on pitkä aika hakea työtä. Hänestä työn perässä pitää liikkua ja ottaa mikä tahansa työ vastaan, koska yhteiskunnan jäsenen pitää kantaa kortensa kekoon ja työnteko on oikeus.

Koski soisi, että työmarkkinat joustaisivat paikallisen sopimisen muodossa. Ihminen voisi mennä töihin sillä palkalla, jonka hän itse kelpuuttaa, sanoi Koski.

Ay-liike on hänen mukaansa tässä taloustilanteessa tyystin vailla lihaksia ja estää ihmisiä työllistymästä.

– Pakkotyö ei kuulu sivistysvaltioon, sanoi puolestaan Andersson.