Avoin kirje viranomaisille: "Me suomensomalit tarvitsemme apuanne ISIS:n pysäyttämisessä"

Maahanmuuttaja-aktiivi Nur Mohamed pyysi lauantaina Uuden Suomen blogissaan julkaistussa avoimessa kirjeessä viranomaisilta apua suomensomaleille ISIS-terroristijärjestön rekrytointitoimenpiteiden pysäyttämiseen.

Kotimaa
Kuvakaappaus ja grafiikka Nur Mohamedin blogikirjoituksesta uusisuomi.fi -sivustolta.
Kuvakaappaus ja grafiikka Nur Mohamedin blogikirjoituksesta uusisuomi.fi -sivustolta. Yle Uutisgrafiikka

Suomen somalitaustaisen väestön yhteisössä toimiva Nur Mohamed pyysi lauantaina Uuden Suomen blogissaan julkaistussa avoimessa kirjeessä (siirryt toiseen palveluun) pikaista apua viranomaisilta ISIS -terroristijärjestön rekrytointitoimenpiteiden pysäyttämiseen.

Muhamedin mukaan ISIS:n rekrytointotoimenpiteet ovat hälyttävän aktiivisia suomensomalien keskuudessa. Hän kirjoittaa, että kymmenittäin nuoria miehiä on lähtenyt ISIS:n riveihin taistelijoiksi.

– Ammattimaisesti toimivat rekrytoijat kohdistavat toimenpiteensä 16–25 –vuotiaisiin nuoriin miehiin ja ovat ikävä kyllä onnistuneet tässä useaan otteeseen, sanoo Mohamed.

Mohamed korosti blogissaan etteivät "vastuulliset Suomen somalitaustaiset" hyväksy ISIS.n rekrytointitoimia.

– Tämä tuntuu meistä yhtä pahalta kuin kenestä tahansa kantasuomalaisesta, Mohamed kirjoitti.

Muhamedin mukaan Suomessa elävät somalitaustaiset nuoret ovat otollista maaperää propagandaa suoltaville rekrytoijille, koska he kokevat täällä juurettomuutta ja ovat pettyneitä siihen miten he ovat päässeet integroitumaan yhteiskuntaan.

– Kun yhteiskunta torjuu somalitaustaiset nuoret, he ovat suuressa vaarassa syrjäytyä. Tällöin ISIS:n rekrytoijat iskevät, sanoi Mohamed.

Muhamedin mukaan ISISin rekrytoijat ovat ammattilaisia ja pystyvät lupaamaan nuorille suuria summia rahaa.

– Sotaretkestä voi saada jopa 10 – 15 000 euroa. Terroristijärjestö luonnollisesti maksaa nuorille matkat. Harva nuori tulee ajatelleeksi, että sotaan lähtenyttä ei hevin päästetä pois. Sotilaat ovat kuin jengiläisiä – jengi ei päästä heitä otteestaan, kirjoitti Mohamed.

Avunpyynnössä toivotaan vinkkausjärjestelmää ja tiedotusapua

Muhamed ehdottaa kirjeessään vinkkausjärjestelmää, jonne voisi antaa vihjeitä sosiaalisen median toimijoista ja Suomeen saapuvista rekrytoijista. Hän kertoo yhteisön tarvitsevan myös apua tiedottamiseen.

– ISIS on rikollisjärjestö ja sen toimintaan mukaan lähteminen tekee myös nuorista rikollisia. Auttakaa meitä kertomaan tämä nuorillemme, Mohamed sanoi.

Mohamedin mukaan tarvitaan kenttätyöntekijöitä, jotka jalkautuvat somalitaustaisten kanssa puhumaan nuorille ja jakamaan heille tietoa. Lisäksi hän toivoo rehabilitointiohjelmaa niille nuorille, jotka ovat jo lähteneet ISIS:n toiminaan mukaan ja haluavat palata yhteiskuntaan.

– Me suomalaiset somalialaistaustaiset vanhemmat olemme valmiita kaikkiin yhteistyötoimenpiteisiin viranomaisten kanssa. Me emme halua menettää nuoriamme, emmekä antaa ISIS:lle milliäkään jalansijaa Suomessa, Mohamed päättää avunpyyntönsä.