Tanskasta löytyi tuhat vuotta vanha viikinkilinna – video

Arkeologit uskovat, että linnoituksen raunio on peräisin 900-luvun jälkimmäiseltä puoliskolta Harald Sinihampaan valtakaudelta.

Ulkomaat
Kaksi arkeologia kaivauksella
Tanskalaisarkeologit uskovat löytäneensä noin tuhat vuotta vanhan viikinkilinnoituksen rauniot Kööpenhaminen lounaispuolelta sijaitsevalta kentältä.

Tanskassa arkeologit uskovat löytäneensä noin tuhat vuotta vanhan viikinkilinnoituksen jäänteet Køgen kaupungin läheltä, Kööpenhaminan lounaispuolelta.

Kyseessä olisi ensimmäinen vastaava löydös yli 60 vuoteen. Aiemmin Tanskasta on paikannettu neljä muuta viikinkilinnaa, jotka ovat kaikki peräisin 900-luvun loppupuolelta.

Nyt löytynyt kehän muotoinen linnoitus on alustavan arvion mukaan peräisin samalta aikakaudelta. Tuolloin aluetta hallitsi kuninkaana Harald Sinihammas.

– Asiasta ei ole enää epäilystä. Olemme löytäneet pääportin ja rakenteet, joten tiedämme, että tämä on viikinkiajan linnoitus, kertoo arkeologi Nanna Holm.

Valløn kehälinnoitus (Vallø Borgring) on kolmanneksi suurin Tanskasta löytynyt viikinkilinnan paikka. Sen läpimitta on 145 metriä ja sitä lienee kiertänyt yli 10 metriä leveä paaluvarustus.

Linnoitus on rakennettu samalla menetelmällä kuin neljä muutakin aiemmin löytynyttä viikinkilinnan rauniota, minkä vuoksi tutkijat arvelevat, että ne olisivat samojen tekijöiden käsialaa.