Supo: Suomessa toimivista terroristivärvääjistä tihkuu aiempaa enemmän tietoja

Suojelupoliisin mukaan vihjeet Suomessa asuvien nuorten houkuttelemisesta ISIS-terroristijärjestön joukkoihin ovat lisääntyneet.

Kotimaa
Ääri-islamilaisen ISIS-järjestön taistelijat ajavat paraatissa Mosulin läpi käyttäen autoja, jotka he olivat ottaneet haltuunsa paenneilta Irakin turvallisuusjoukoilta.
Ääri-islamilaisen ISIS-järjestön taistelijat ajoivat 13. kesäkuuta 2014 paraatissa Mosulin läpi käyttäen autoja, jotka he olivat ottaneet haltuunsa paenneilta Irakin turvallisuusjoukoilta. ISIS pyrkii verkkoviestinnällään levittämään omaa maailmankuvaansa, rekrytoimaan uusia taistelijoita ja radikalisoimaan vanhoja. Tavoite on myös pelotella ja saada järjestö näyttämään vahvemmalta, kuin mitä se on.Reuters-TV

Suojelupoliisi on saanut viime aikoina aiempaa enemmän vinkkejä Suomessa asuvien musliminuorten houkuttelemisesta ISIS-terroristijärjestön riveihin. Asia nousi esille lauantaina somalitaustaisen Nur Mohamedin blogikirjoituksen myötä. Supon mielestä värväys ei kuitenkaan ole Suomessa laajamittaista.

Nur Mohamed kirjoitti Uuden Suomen blogissaan, että Syyriassa ja Irakissa toimivan ISIS-järjestön rekrytointi on nyt Suomessakin ammattimaista ja hälyttävän aktiivista. Hän pyysi viranomaisten apua somaliyhteisölle, jotta nuorten lähteminen terroristijärjestön toimintaan saataisiin estettyä.

Supo vahvistaa Yle Uutisille, että viime aikoina sille on tullut aiempaa enemmän vinkkejä nuorten houkuttelemisesta taisteluihin.

– En halua ottaa kantaa yksittäisiin blogikirjoituksiin, mutta meille on kantautunut yhä enemmän tietoja siitä, että liikkeellä on yksittäisiä henkilöitä, jotka houkuttelevat väkeä lähtemään kohti Syyrian ja Irakin kriisialueita. Laajamittaisesta, järjestelmällisestä rekrytoinnista ei kuitenkaan toistaiseksi ole merkkejä, kertoo Supon viestintäpäällikkö Jyri Rantala puhelinhaastattelussa.

Rantalan mukaan tiedossa ei ole, onko ISIS:n toiminta Suomessa aktivoitunut vai onko ilmoituskynnys madaltunut runsaan julkisuuden myötä.

– Saattaa olla, että ihmiset eri yhteisöissä ovat heränneet ilmiön vakavuuteen. Ongelman olemassaolo tiedostetaan yhä paremmin.

Nuoret houkuttelun kohteena

Supon mukaan Suomesta on lähtenyt Syyriaan yli 40 ihmistä. Joukossa on sekä miehiä että naisia, kaikkiaan 17 etnisestä taustasta. Joukossa on myös syntyperäisiä suomalaisia. Enemmistö lähtijöistä on hieman yli 20-vuotiaita. Väkeä houkutellaan mukaan taisteluihin netissä ja esimerkiksi ostoskeskuksissa.

Somalinuoret ovat Nur Mohamedin mukaan otollinen kohde värväykselle, sillä heitä on kohtalaisen paljon Suomessa. Moni ei ole saanut töitä, vaikka olisi halunnut.

Nur Mohamed kertoi puhelinhaastattelussa Yle Uutisille, että muun muassa öljykenttien kaappauksilla toimintaansa rahoittava ISIS pystyy maksamaan 10 000 - 15 000 euroa lähtijöille.

– ISIS on iso järjestö, joka vaurastunut ryöstelyllä. He ovat kiinnostuneita sellaisista nuorista, joilla on kenties huono olo uudessa kotimaassaan.

Nur Mohamedin mielestä suomalaisviranomaisten pitäisi alkaa tehdä entistä enemmän yhteistyötä esimerkiksi somaliyhteisön kanssa, jotta nuorten lähteminen saataisiin estettyä. Hänen mukaansa suomalaisviranomaiset eivät aina ota tosissaan somalivanhempien huolestuneita ilmoituksia.

Suojelupoliisin mukaan yhteistyö somaliyhteisön kanssa on sujunut tähän asti hyvin.

– Toivottavasti sitä voidaan jatkossa tehostaa entisestään, Supon viestintäpäällikkö Jyri Rantala sanoo.