Amnesty: Ukrainan sotijat eivät piittaa siviilien hengestä, Venäjä ruokkii konfliktia

Järjestön mukaan sen satelliittikuvista näkyy, että Venäjän tykistö on vahvistanut asemiaan Itä-Ukrainassa.

Ulkomaat
Separatistisotilaita tankissa Novokaterinovkan kylän lähistöllä 4. syyskuuta 2014.
Separatistisotilaita Novokaterinovkan kylän lähistöllä 4. syyskuuta 2014. Anatolii Boiko / AFP / Lehtikuva

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International syyttää sekä Ukrainan hallitusta tukevia miliisejä että Venäjän tukemia separatisteja syyllistymisestä sotarikoksiin. Venäjää järjestö syyttää konflitkin ruokkimisesta sekä puuttumalla siihen suoraan että tukemalla separatisteja.

Amnestyn mukaan sen satelliittikuvista näkyy, että Venäjän tykistö vahvistaa asemiaan Itä-Ukrainassa.

Järjestö sanoo kuviensa osoittavan, että aivan rajan tuntumaan Ukrainan puolelle on perustettu uusia tykistötukikohtia 13.–29. elokuuta. Kuvien perusteella kyseessä näyttää Amnestyn mukaan olevan 122-mm Howitzer D-30 -tykistöyksiköitä, jotka on suunnattu länteen. Kuvissa näkyy myös armeijan ajoneuvoja.

–Nämä satelliittikuvat, raportit Ukrainassa kiinniotetuista venäläissotilaista ja silminnäkijälausunnot rajan ylittäneistä venäläisistä joukoista sekä armeijan ajoneuvoista eivät jätä sijaa arvailulle. Ukrainassa on nyt käynnissä kansainvälinen aseellinen konflikti, sanoo Amnesty sanoo.

"Kertomuksia summittaisista pommituksista, kidutuksista ja sieppauksista"

Amnestyn mukaan Ukrainan konfliktin kaikki osapuolet ovat osoittaneet piittaamattomuutta sivilien hengestä ja rikkoneet räikeästi kansainvälisiä velvoitteitaan.

Järjestö kertoo tutkijoidensa keränneen Itä-Ukrainassa todistajanlausuntoja, joissa kerrotaan summittaisista pommituksista, sieppauksista, kidutuksesta ja tapoista.

Taisteluja paenneet ovat kertoneet Amnestylle, että hallituksen joukot ovat tulittaneet heidän asuinalueitaan. Järjestön mukaan todistajanlausunnot viittaavat summittaisiin iskuihin, mikä tekisi niistä sotarikoksia.

Silminnäkijät ovat myös kertoneet, että Venäjän tukemat separatistit ovat siepanneet, kiduttaneet ja tappaneet heidän naapureitaan.

Järjestö kertoo saaneensa luotettavia tietoja myös Ukrainan armeijan rinnalla toimivien vapaaehtoisten pataljoonien tekemistä sieppauksista ja pahoinpitelyistä.

Amnesty vaatii Ukrainaa tutkimaan väitteet ja varmistamaan, että sotarikosten uhrit saavat oikeutta. Venäjää järjestö vattii lopettamaan aseiden viemisen ja muun tuen separatisteille.