Uusi tulkinta Tuntemattomasta sotilaasta alkaa Ylellä

Väinö Linnan Tuntematon sotilas saa jälleen uuden tulkinnan. Kuusiosaisen kuunnelman ensimmäinen osa kuullaan Yle Radio 1:ssä sunnuntaina klo 15.00.

kulttuuri
Ilja Peltonen, Antti Holma ja Jari Virman.
Radioteattteri esittää: Tuntematon sotilas - Vuoropuhelu Linnan romaanin kanssa. Kuvassa vasemmalta: Ilja Peltonen, Antti Holma ja Jari Virman.Jussi Nahkuri / Yle

Väinö Linnan 60 vuotta täyttävä Tuntematon sotilas saa uuden tulkinnan, kun Radioteatterin kuusiosainen kuunnelma Tuntematon sotilas - Vuoropuhelu Linnan romaanin kanssa saa ensiesityksensä sunnuntaina.

Uusi versio pyrkii purkamaan suomalaista sankaruutta, uhrautumisen ja vaikenemisen kulttuuria sekä etsimään yhteyttä sukupolvien välille. Uudessa radiodramatisoinnissa korostuvat tunteet ja sodan inhimilliset kärsimykset.

Radioteatterin tulkinta herätti jo maaliskuussa ennakkokohua, kun Iltasanomat kertoi muun muassa, että uudessa dramatisoinnissa Koskela kärsii masennuksesta ja Rahikainen on ihmiskauppias.

Uudessa radioversiossa alkuperäisen teoksen tarinaa suomalaisista rivisotilaista kuljettavat eteenpäin naiskertojat ja rytmittävät trailerit. Uuden tulkinnan on dramatisoinut Ville Moila ja ohjannut Juhana von Bagh.

Teoksen uudelleenmuokkauksen apuna on käytetty nykyistä historiantutkimusta.

– Tätä on ollut hieno tehdä. Se on antanut paljon ymmärrystä isovanhempien sukupolvea kohtaan, kertoi Juhana von Bagh kesällä kuunnelmaa työstäessään.

Kuunnelmassa on mukana eturivin näyttelijöitä, kuten Leea Klemola, Minttu Mustakallio, Aku Hirviniemi, Martti Suosalo ja Esko Salminen.

Musiikin kuunnelmaan ovat tehneet Olavi Uusivirta ja Timo Kämäräinen.

Kuusiosainen Tuntematon sotilas kuullaan Yle Radio 1:ssä sunnuntaisin 7.9. alkaen.

Kello 14.40: Korjattu kuunnelman alkamisaika.