Hyppää sisältöön

Suomalaistutkija Ylelle: Viiltäjä-Jack -tutkimus oli poikkeuksellinen

Suomalaisen Jari Louhelaisen löytämät DNA-näytteet ovat herättäneet mielenkiintoa kautta maailman.

Viiltäjä-Jackin murhien aikaisia poliisivarusteita esillä museossa Lontoossa toukokuussa 2008. Kuva: Andy Rain / EPA

Englannissa työskentelevä suomalainen DNA-tutkija Jari Louhelainen kertoo Viiltäjä-Jackia koskeneiden tutkimusten olleen poikkeuksellisia.

Louhelainen kertoi sunnuntaina Yle Uutisille, että DNA:n irrottaminen yli 120 vuotta vanhasta huivista oli vaikea tehtävä.

– Tämä ei tosiaankaan ollut normaalitapaus. Meillä oli yli 100 vuotta vanhaa DNA:ta ohuessa huivissa. Siinä piti aika paljon optimoida ja kehittää uusia menetelmiä, että saimme DNA:n sieltä ulos ja monistettua niin paljon, että saimme näytteen profiloitua. Se oli aika pitkäaikainen prosessi verrattuna moderniin DNA:han, Louhelainen kertoo.

Louhelaisen mukaan näytettä on verrattu kaikkiin henkilöihin, joiden tiedetään olleen kosketuksissa huiviin.

– Heihin ei tullut minkäänlaista vertaavuutta. Se ei sopinut yhteen heidän DNA:nsa kanssa, mutta uhrin DNA:han se sopi, hän kertoo.

Näytteestä otettiin kaksi juostetta, joista ensimmäinen osoitti 99,2 prosentin vastaavuutta ja toinen sadan prosentin vastaavuutta. Louhelainen ei kuitenkaan lähde arvuuttelemaan, mikä olisi hänen hankkimansa näytteen todistusvoima oikeudessa.

– Siihen en voi sanoa mitään, koska en toimi rikosoikeudessa. Voin ainoastaan esittää tieteelliset todisteet, se on ollut minun roolini, hän kertoo.

Uutinen Viiltäjä-Jackin henkilöllisyydestä on herättänyt kiinnostusta laajalti kautta maailman. Louhelainen oli sunnuntaina matkalla haastatteluun brittiläisen ITV:n kanssa ja antoi aiheesta haastatteluita myös BBC:lle sekä muulle kansainväliselle medialle.