Ruotsidemokraatit tähtää vahvaksi vaa'ankieleksi Ruotsin politiikassa

Maahanmuuton rajua supistamista vaativa populistipuolue voi saada tuntuvan vaalivoiton. Muut puolueet eivät kuitenkaan halua yhteistyöhön ruotsidemokraattien kanssa tulevassa parlamentissa.

Ulkomaat

Ruotsidemokraatit on kokoaan tunnetumpi ruotsalainen puolue. Nyt se tähtää myös kokoaan suurempaan vaikutusvaltaan.

Neljä vuotta sitten puolue sai 5,6 prosenttia äänistä ja nousi parlamenttiin. Viime vuosien aikana huomiota ryhmän ympärillä on riittänyt, kun puolueen yksittäiset poliitikot ovat kompastuneet rasismikohuihin.

Ruotsidemokraatit on tuonut maahanmuuton arvostelun näkyvästi ruotsalaiseen politiikkaan. Aihe on edelleen puolueen keskeisin profiilikysymys, kun se ponnistaa kohti ensi sunnuntain parlamenttivaaleja.

– Kuulkaahan tätä: Ensi vuonna tarvitaan 27 miljardia kruunua, jotta voimme ottaa vastaan 80 000 uuttaa turvapaikanhakijaa, kauhistelee puolueen puheenjohtaja Jimmie Åkesson vaalikiertueellaan Eskilstunassa.

Viesti saa entistä vahvempaa vastakaikua. Mielipidemittaukset ennustavat ruotsidemokraateille noin 10 prosentin ääniosuutta.

Ruotsidemokraatit toivovat heikkoa hallitusta

Muilla puolueilla on ollut vaikeuksia suhtautua muukalaisvihamielisiksi miellettyihin ruotsidemokraatteihin. Puolue on yritetty saartaa ja pitää irti vaikutusvallasta. Aina se ei onnistu, sillä ruotsidemokraateilla on nykyisessäkin parlamentissa vaa'ankielenä. Useimmiten puolue on äänestänyt porvarihallituksen esitysten puolesta.
Sekä vasemmisto-oppositio että istuvan hallituksen porvaripuolueet ovat ilmoittaneet, etteivät halua yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa myöskään seuraavalla hallituskaudella.

Mutta asetelma käy mutkikkaaksi, jos Ruotsiin syntyy nykyistä heikompi vähemmistöhallitus. Tällä hetkellä vasemmistoblokki – sosiaalidemokraatit, ympäristöpuolue ja vasemmistopuolue – on selkeästi niskan päällä mielipidemittauksissa. Ero porvariallianssin – kokoomuksen, kansanpuolueen, keskustan ja kristillisdemokraattien - yhteiskannatukseen on tuntuva.

Ei silti ole lainkaan selvää, saako vasemmistoblokki omaa, yli 50 prosentin enemmistöä tulevaan parlamenttiin.

– Sillä ei oikeastaan ole väliä, mitä muut ajattelevat. Jos saamme vahvan vaa'ankieliaseman, meidät on pakko ottaa huomioon monissa kysymyksissä. Erityisesti sellaisissa, joissa vasemmisto- ja porvaririntama ovat erimielisiä. Silloin voimme myös saada läpi meille tärkeitä asioita, Jimmie Åkesson toteaa Yle Uutisille.

Åkesson ei peittele sitä, että toivoo Ruotsin saavan heikon hallituksen. Se antaisi ruotsidemokraateille parhaiten pelitilaa hallituksen ja muun opposition välissä.

Valta-asetelmaa voi muuttaa myös feministipuolueen vaalitulos. Viime perjantaina julkistetun mielipidekyselyn mukaan feministit yltäisivät neljän prosentin äänikynnykseen ja muodostaisivat uuden ryhmän Ruotsin parlamenttiin. Samalla ne takaisivat vasemmistopuolueille oman enemmistön ja estäisivät ruotsidemokraattien vaa'ankieliaseman.

Tähtäimessä sosiaalidemokraattien äänestäjät

Mutta vaalitaisto on vielä kesken ja lopulliset voimasuhteen paljastuvat vasta vaali-iltana. Siksi ruotsidemokraatitkin keskittyvät kenttätyöhön.

Eskilstuna on perinteinen teollisuuskaupunki, jossa demarit ovat vahvoja. Juuri täällä Jimmie Åkesson mielellään puhuu. Ruotsidemokraattien kannattajakunta on paitsi hyvin miesvaltaista, myös työväenluokkaista. Puolue on ilmoittanut olevansa työläisille sosiaalidemokraatteja parempi vaihtoehto.

Kuorma-auton kuljettaja Erkki Kanninen muutti Ruotsiin vuosikymmeniä sitten. Hän on aina äänestänyt demareita, mutta sanoo todennäköisesti valitsevansa tällä kertaa ruotsidemokraatit.

– Ruotsidemokraatit eivät ole vielä päässeet oikein näyttämään, mihin ne pystyvät tai mitä niillä on annettavaa, Kanninen sanoo Eskilstunan torilla.

Kanninen nostaa suurimmaksi syyksi paisuneen pakolaisvirran Ruotsiin. Siihen ei valtiolla ole hänen mukaansa pidemmän päälle enää varaa.

Eskilstunan johtava demaripoliitikko Jimmy Jansson puolestaan tuumaa, että ruotsidemokraattien haasteeseen vastataan parhaiten perinteisellä sosiaalidemokraattisella poliitiikalla, jossa korostetaan yhtenäisyyttä ja huolenpitoa muista. Hän katsoo kuitenkin, että muiden puolueiden olisi rohkeammin riideltävä ruotsidemokraattien kanssa myös maahanmuutosta.

– Ei ole uskallettu puhua näistä asioista, jotka ihmisiä huolettavat. Mutta ratkaisu niihin ei löydy ruotsidemokraateilta, Jansson sanoo.

Jyrki Hara, Eskilstuna