1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvallat viimeistelee pitkään odotettua Isis-strategiaa – "Tulemme peittoamaan heidät"

Barack Obama on saamassa suunnitelmilleen tukea myös Arabiliitolta. Sen johtaja antaa ymmärtää, että osa liiton jäsenistä sallisi länsivaltojen väliintulon.

Ulkomaat
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama NATOn kokouksessa Walesissa 5. syyskuuta 2014.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama NATOn kokouksessa Walesissa 5. syyskuuta 2014.Oliver Hoslet / EPA

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama aikoo valottaa laajaa Isisin vastaista strategiaa ensi keskiviikkona. Obama kertoi suunnitelmistaan sunnuntaina televisiokanava NBC:n haastattelussa.

– Valmistelen maata siihen, että huolehdimme Isisin taholta tulevasta uhasta, hän sanoi.

Ennen puhettaan Obaman on määrä tavata kongressin johtohahmoja ja hakea heiltä tukea strategialle. Obamalta kysyttiin NBC:n haastattelussa, aikooko hän pyytää kongressia äänestämään asiasta.

– Olen vakuuttunut siitä, että minulla on tarvitsemani valtuudet amerikkalaisten suojelemiseksi. Mielestäni on silti tärkeää, että kongressi ymmärtää suunnitelman ja keskustelee siitä, Obama vastasi.

Obaman mukaan mitkään tiedustelutiedot eivät tällä hetkellä viittaa välittömään, Yhdysvaltoihin kohdistuvaan uhkaan.

Ei maajoukkoja Irakiin

Kuluvana viikonloppuna Yhdysvallat on laajentanut kuukauden kestäneitä ilmaiskujaan Irakissa. Viimeksi koneet pommittivat Eufratjoella Hadithan patoa uhkaavia Isis-taistelijoita.

Iskujen myötä Yhdysvallat on kietoutunut yhä tiiviimmin mukaan konfliktiin. Samalla Obamaa on arvosteltu siitä, ettei maalla ole kattavaa suunnitelmaa siitä, miten Isisiä vastaan taistellaan.

Keskiviikkona Obaman odotetaan vihdoin kertovan, millaisia terrorisminvastaisia toimia Washingtonissa on kaavailtu. Se tiedetään, ettei Obama edelleenkään aio määrätä maajoukkoja Irakiin.

– Aiomme heikentää Isisin toimintakykyä järjestelmällisesti. Tulemme kutistamaan heidän hallussaan olevia alueita ja lopulta peittoamaan heidät kokonaan, Obama kertoi NBC:n haastattelussa.

Obama tunnetaan pitkäaikaisena Irakin sodan vastustajana. Hänen johdollaan Yhdysvallat veti sotilaansa pois maasta vuonna 2011.

Apua myös arabimaista

Paine tehokkaiden toimien järjestämiseksi Isisiä vastaan on viime aikoina kasvanut eri puolilla maailmaa. Niinpä Washington on saamassa tukea pyrkimyksilleen sekä lännestä että arabimaista.

Tänään sunnuntaina Arabiliiton johtaja Nabil al-Arabi vetosi 22 jäsenmaahan, jotta nämä nousisivat Isisiä vastaan sekä sotilaallisesti että poliittisesti. Pian tämän jälkeen maiden ulkoministerit ilmoittivat olevansa valmiit "kaikkiin tarvittaviin keinoihin".

Vielä toistaiseksi on epäselvää, mitä Arabiliitto käytännössä aikoo tehdä. Al-Arabi antoi ymmärtää, että osa liiton maista sallisi länsivaltojen väliintulon.

Arabiliiton vuosikymmeniä vanhasta sopimuksesta löytyy pykälä, jonka nojalla jäsenmaat voivat palauttaa rauhan tarvittaessa voimakeinoin. Al-Arabin mukaan nyt on aika löytää yhteisymmärrys tuon pykälän käyttöönotosta.

Aiemmin tällä viikolla Walesissa pidetyn Nato-kokouksen yhteydessä Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry kertoi, että maa on kokoamassa erityistä kansainvälistä liittoumaa. Kerryn mukaan Isisin vastaiseen liittoumaan kuuluisivat Yhdysvaltain lisäksi Britannia, Ranska, Saksa, Italia, Tanska, Turkki, Puola, Kanada ja Australia.

Isis hallitsee tällä hetkellä laajoja alueita Syyriassa ja Irakissa. Näille seuduille järjestö tavoittelee islamin ääritulkintaan pohjautuvaa kalifaattia.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi