1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Valtuutetut: Keskustakirjasto pitäisi hylätä kalliina

Kulttuuri- ja kirjastolautakunta puolustaa Töölönlahdelle suunniteltua hanketta kansainvälisin esimerkein.

kulttuuri
Käännös.
Keskustakirjaston havainnekuva. Arkkitehtitoimisto ALA Oy voitti kesäkuussa 2013 arkkitehtuurikilpailun ehdotuksellaan "Käännös".Keskustakirjasto arkkitehtuurikilpailu

Helsingissä 14 kaupunginvaltuutettua vaatii, että kaupunki luopuu keskustakirjastohankkeesta sen korkean hinnan vuoksi. Helsingin kaupunginhallitus käsittelee aloitetta maanantaina.

Aloitteessa todetaan, että Helsinki on varautunut maksamaan puolet hankkeen kustannuksista, mutta valtion tuki näyttää jäävän riittämättömäksi. Kaupungin maksettavaksi voi siis tulla yli puolet kustannuksista.

Kokoomuksen Terhi Koulumies ja 13 muuta valtuutettua sanovat allekirjoittamassaan aloitteessa myös seuraavaa.

– Huononevassa taloustilanteessa kaupungin on keskitettävä panoksensa peruspalveluihin ja investoinneissa pitäisi painottaa taloudellisesti tuottavia hankkeita. Lähikirjastot ovat kaupunkilaisille tärkeämmällä sijalla, eikä 10 miljoonien investointi keskustakirjastoon ole näillä näkymin perusteltu

Helsingin kulttuuri- ja kirjastolautakunta on vastannut aloitteeseen omalla, kirjastohanketta puolustavalla lausunnollaan.

Keskustakirjaston puolesta lautakunnan mielestä puhuvat muun muassa rohkaisevat esimerkit uusista kirjastoista Turussa, Espoossa, Amsterdamissa ja Helsingörissä.

– Muiden kaupunkien kokemukset osoittavat, että tällaisten rakennusten vaikutus kaupunkilaisten hyvinvointiin, kohtaamisiin ja uuden luomiseen on erittäin merkittävä.

Keskustakirjaston on määrä avata ovensa mukaan joulukuussa 2018. On arvioitu, että keskustakirjasto vetää enimmillään 10 000 käyntiä päivässä.

Lue seuraavaksi