Jyväskylä satsaa matalan kynnyksen liikuntaan

Jyväskylä on rakentanut kaupungin alueelle matalan kynnyksen liikuntapaikkoja. Muun muassa fitness parkeiksi kutsutut ulkokuntosalit ovat osa Jyväskylän liikuntakaupunki -imagoa.

kuntoliikunta
Puistokoulun pihasta tuli lähiliikuntapaikka.
Puistokoulun pihasta tuli lähiliikuntapaikka.Anne Karppinen / Yle

Asuntomessujen aikaan Jyväskylän kaupungintalon eteen nousi fitness parkiksi kutsuttu ulkokuntosali. Paraatiaukio ei ole se pysyvä sijoituspaikka, vaan se siirtyy ennen pitkää Kangaslammen toimintapuistoon.

– 2012 Nuori Suomi -palvelut teki meille lähiliikuntakartoituksen, jossa käytiin läpi puistot ja päiväkotien ja koulujen pihat. Siinä katsottiin koko Jyväskylän kattava lähiliikuntaohjelma, joka ulottuu vuoteen 2020. Sen pohjalta pyritään luomaan jokaiselle alueelle hyvät liikuntaolosuhteet, sanoo Jyväskylän ulkoliikuntapaikoista vastaava liikuntasuunnittelija Mikko Pajunen.

Myös koulujen pihoissa olevat kuntoilupaikat ovat kaupunkilaisten vapaassa käytössä.

– Päiväkäyttö tulee koululaisilta, mutta sen jälkeen ne ovat kaikkien käytössä, vahvistaa Pajunen.

Muun muassa Puistokoulun pihaan on vedetty tekonurmi ja juoksurata sekä asennettu muutamia lihaskuntolaitteita.

Opettajilta on tullut sellaista viestiä, että käyttäjiä on ollut ilta-aikaankin paljon.

Mikko Pajunen

– Tämä on ollut käytössä vasta niin vähän aikaa, ettei vielä osaa sanoa miten hyvin aikuisväki on paikan löytänty. Opettajilta on tullut sellaista viestiä, että käyttäjiä on ollut ilta-aikaankin paljon, Pajunen kertoo.

Lähiliikuntapaikkoja on rakenteilla muun muassa Keljonkankaalle.

– Tekeillä on nyt koulun viereinen puisto, ja ensi kesänä tehdään koulun piha. Puisto-osuuteen on jo valmiina frisbeegolfrata, ja sinne tulee hiihtomaa, skeittipooli, ulkokuntolaitteita ja tekonurmi, Pajunen luettelee.

Yhden lähiliikuntapaikan kustannukset saattavat noustsa noin puoleen miljoonaan euroon, riippuen siitä mitä paikalle rakennetaan. Pajunen muistuttaa kuitenkin myös, että liikkumiseen ei tarvita rakennettua paikkaa.

– Kun astuu ovesta ulos, liikuntapaikat alkavat välittömästi siitä. Joka paikasta löytyy jotakin, mitä voi liikunnassa hyödyntää, hän sanoo.

Mikko Pajusta haastatteli Yle Keski-Suomelle Anne Karppinen.