Palkkatuen maksuajat venyneet – keskittäminen ei tuonut nopeutta maksuihin

Ely-keskusten piti tehostaa toimintaansa keskittämällä palkkatukien maksatukset kuuteen paikkaan. Toisin kävi, käsittelyajat ovat venyneet.

Kotimaa

Ely-keskukset eivät ole saaneet vuoden aikana hiottua palkkatukien maksatusjärjestelmää lupausten mukaiseksi. Käsittelyajat ovat venyneet keskisen Suomen maksatusalueella jopa kahteen kuukauteen. Tukien maksatus keskitettiin vuosi sitten kuuteen ELY-keskukseen kun aiemmin jokainen keskus hoiti oman alueensa maksatukset.

Palkkatukea maksetaan yhdistyksille, kunnille ja yrityksille, jotka ottavat töihin tukeen oikeutetun työntekijän. Pohjalaismaakuntien maksatuksia johdetaan Tampereelta.

Esimerkiksi Kokkolan 4H-yhdistyksessä sekä palkkatuella että sanssi-rahalla on ollut tänä vuonna kolme työntekijää, maksatusajat ovat olleet likimain samoja kuin silloin, kun tuki maksettiin paikallisesti. Niinpä viivytyksiä ei ole koettu 4H-yhdistykessä ongelmaksi, kertoo toiminnanjohtaja Tuula Torppa.

– Ongelmia voi kerääntyä todella pienille yhdistyksille, joilla on palkkatuella väkeä, eikä ole omaa toimintapääomaa riittävästi, tai niille yhdistyksille, joilla on todella paljon palkkatukea saavia, pohtii Torppa.