Hyppää sisältöön

Tom of Finland -postimerkit suosituimpia Suomen historiassa – ennakkotilauksia 178 maahan

Maanantaina myyntiin tulleet homoeroottiset postimerkit ovat osoittautuneet jo nyt Suomen Postin historian suosituimmiksi merkiksi. Postimuseolla Tampereella syntyi välillä pitkä jono ensipäivänleimaajien eteen.

Kuva: Itella Posti Oy / Finland

Ei tällaista kiinnostusta ole aikaisemmin Postin historiassa ollut eikä ehkä tule ihan kohtakaan.

Markku Penttinen

Homoeroottiset Tom of Finland -postimerkit tulivat myyntiin virallisesti tänään maanantaina. Jo sitä ennen kolmen postimerkin arkkia on ennakkotilattu 178 eri maahan. Suomen lisäksi merkkejä on tilattu erityisesti Ruotsiin, Englantiin, Yhdysvaltoihin ja Ranskaan.

Touko Laaksosta eli Tom of Finlandia pidetään yhtenä Suomen tunnetuimmista kuvataiteilijoista maailmalla. Postin mukaan merkit ovat saaneet medioissa, verkkojulkaisuissa ja sosiaalisessa mediassa enemmän kansainvälistä huomiota kuin mikään muu postimerkki maailmassa aiemmin.

Jopa Postissa yllätyttiin kiinnostuksen laajuudesta, kertoo Itella Posti Oy:n kehitysjohtaja Markku Penttinen.

– Ei tällaista kiinnostusta ole aikaisemmin Postin historiassa ollut eikä ehkä tule ihan kohtakaan.

– Meidän lähtökohtamme oli saada Touko Laaksosen taidetta merkkeihin. Tiesimme, että hän on maailmalla varsin tunnettu. Tottakai aihe on myös ajankohtainen ja paljon puhuttu. Tämä yhtälö toimi nyt vielä paremmin kuin arvattiin, Penttinen arvioi suosion syytä.

Suomi on rohkea postimerkkimaa

Kehitysjohtaja Markku Penttisen mukaan homoerotiikka on postimerkkimaailmassa monelle maalle liian rohkea aihe.

– Meille suomalaisille se ei ole. Haluamme elää ajassa.

Laaksosen piirtämät hahmot eivät ole suinkaan ensimmäisiä alastomia ihmisiä suomalaisissa postimerkeissä. Jo 1950-luvulla nähtiin paljasta pintaa.

– Jo tuolloin keskusteltiin, miten Suomessa rohjetaan kuvata postimerkissä alastomia naisia saunassa, Penttinen kertoo.

Ensipäivänleimoja jonotettiin Tampereella

Tampereelle juuri avatussa Postimuseossa Vapriikissa järjestettiin maanantaina ensipäiväntilaisuus, jossa postilähetyksiin sai paitsi ainutlaatuisen leiman, myös postimerkin suunnittelijan signeerauksen.

Tilaisuus oli varsin suosittu. Yksi leimaa jonottaneista oli Elina Juvani, joka lähetti Tom of Finlandin merkeillä postia mm. Saksaan ja Ukrainaan.

– Ensipäivä on ensipäivä. Halusin lähettää postia ensipäiväleimalla kerrankin, kun se on Tampereella mahdollista. Eihän tällaisia merkkejä ole aiemmin juuri missään nähty, Juvani perustelee.

Postimerkin suunnittelija tehtävästä riemuissaan

Timo Berry on suunnitellut Tom of Finland -postimerkkiarkin Touko Laaksosen piirrosten pohjalta. Valinnanvaraa riitti, sillä Laaksonen ehti tehdä uransa aikana yli 3 500 piirrosta.

On mahtavaa, että niitä kuvia joita aiemmin myytiin salaa, voi nyt liimata avoimesti kuoriin ja postikortteihin.

Timo Berry

Berry oli innoissaan tehtävän saatuaan.

– Olin todella riemastunut, pompin toimistolla tasajalkaa, Berry sanoi kirjoittaessaan samalla signeerauksia ensipäivänkuoriin Postimuseossa.

Suunnittelija on vuoden aikana kuullut paljon palautetta ja tarinoita Touko Laaksosen taiteen merkityksistä.

– Tom on Finlandin tärkein merkitys on se, että homot saivat maskuliinisuuden. Aikaisemmin he olivat "neitejä". On mahtavaa, että niitä kuvia joita aiemmin myytiin salaa, voi nyt liimata avoimesti kuoriin ja postikortteihin.

Tampereen uudessa Postimuseossa lauantaina avautunut Salaisuuksin suljettu – kirjeiden Tom of Finland -näyttely tuo taiteilija Touko Laaksosen esiin nimimerkin takaa.  Näyttelyssä esitellään mm. Laaksosen kirjeenvaihtoa 1940-luvun alusta kuolinvuoteen 1991 saakka.