Moni täyttää ruokakorinsa "punalapputuotteilla" – jauheliha on ykkönen

Moni kuluttaja on tietoinen siitä, milloin ja mihin tuotteisiin kauppa laittaa punalappuja eli alennusmerkintöjä. Varsinkin lihatuotteet menevät alehinnoin nopeasti.

Kotimaa
Ale -30%
"Punalapputuotteet" häviävät nopeasti kauppojen hyllyiltä.Heli Mälkiä / Yle

Punalapputuotteet ovat vakiintunut näky kauppojen ruokahyllyillä. Kaupat haluavat yhä vähemmän hävikkiä ja asiakkaat ruokaa halvemmalla.

– Kyllä minä ostan niitä, koska ei se päiväys ole sen yhden päivän päälle. Ostan niitä aina silloin kun vastaan tulee esimerkiksi hyviä lihatuotteita, kertoo Marjo Espoosta.

Jauheliha on ihan ykkönen punalapputuotteista

lappeenrantalainen Jani

Lappeenrantalainen Topi pitää tärkeänä, että lähellä viimeistä käyttöpäivää olevat tuotteet voi saada halvemmalla.

– Ilman muuta, ei kaikilla ole rahaa pussissa niin paljon. Varsinkin eläkkeellä olevat katsovat, mistä saavat edullisemmin ruokaa.

Vähemmän ansaitsevalle punalapputuotteiden ostaminen on iso säästö kuukausimenoissa. Lappeenrantalaisopiskelija Jani seuraa ja tekee ostokset punalappualennusten mukaan.

– Hinta vaikuttaa enemmän kuin se, kuinka pitkä päiväys on, varsinkin jos on pakastettava tuote. Jauheliha on ihan ykkönen punalapputuotteista.

Punalapputuotteet häviävät hyllyistä

Useasta ruokakaupasta kerrotaan, että hyllyt käydään joka aamu läpi, päiväykset katsotaan ja lähellä viimeistä käyttöpäivää olevat tuotteet punalaputetaan. Punalaput ovat useinmiten 30 prosentin alennuksella myytäviä tuoretuotteita.

Selvästi osa ihmisistä etsii niitä tuotteita ja tulee juuri niitä hakemaan

kauppias Jarkko Kolehmainen

Se kuinka paljon ennen eräpäivää alennuslaput laitetaan, riippuu esimerkiksi siitä, kuinka paljon tuotetta on jäljellä. Arkipäivänä punalaput ilmestyvät 1-2 päivää ennen viimeistä käyttöpäivää. Viikonloppuna kaupat saattavat laittaa alennuksia jo aiemminkin.

Parasta ennen -tuotteisiin, joissa ei ole viimeistä käyttöpäivää, voidaan punalappu laittaa jo kuukauttakin ennen. Tälläisiä tuotteita voivat olla esimerkiksi puurot ja murot. Kaupoille on iso hyöty siitä, että tuotehävikkiä tulee mahdollisimman vähän. Punalapputuotteet myyvätkin erittäin hyvin.

– Selvästi osa ihmisistä etsii niitä tuotteita ja tulee juuri niitä hakemaan, sanoo kauppias Jarkko Kolehmainen Lappeenrannan K-supermarket Rakuunasta.

– Kyllä ne häviävät aamupäivän aikana yleensä hyllyistä, kertoo Etelä-Karjalan osuuskaupan päivittäistavarakaupan johtaja Pirjo Immonen.

Kaikki punalapuillakaan tarjolla olevat tuotteet eivät mene kaupaksi. Tuotteet, joista on mennyt umpeen viimeinen käyttöpäivämäärä joutuvat biojätteisiin. Parasta ennen -päiväyksen tuotteet jatkavat monesta kaupasta matkaa eteenpäin.

– Suurin osa kyllä myydään. Jos jää myymättä, niin ne annetaan hyväntekeväisyyteen, kertoo Imatran Prisman päivittäistavaran myyntipäällikkö Petri Hämäläinen.