Sähköinen ei olekaan nopein – ainakaan toimeentulotuen hakijalle

Toimeentulotuen sähköiset hakemukset on usein täytetty vajavaisesti. Tarvittavien asiakirjojen odottelu pidentää käsittelyyn menevää aikaa.

Kotimaa
Helsingin kaupungin sosiaaliviraston toimeentulohakemus.
Tiina Jutila / Yle

Aikapaine toimeentulotukien hakemusten käsittelyssä on kova. Esimerkiksi huhtikuussa kaikista kuntien saamista hakemuksista noin yhdeksän prosenttia käsiteltiin myöhässä. Nopeutta käsittelyyn on toivottu muun muassa sähköisestä hakemisesta. Ainakaan Porissa ja Raumalla toive ei ole toteutunut. Ongelmana ovat sähköisistä hakemuksista usein puuttuvat liitteet.

Tiliotteiden liittäminen hankalaa

Porissa sähköinen toimeentulohakemus otettiin käyttöön viime syksynä. Tällä hetkellä sähköistä mahdollisuutta käyttää noin joka kymmenes hakija. Tämä ei kuitenkaan ole tuonut käsittelyyn toivottua nopeutta.

– Asiakkaat ovatkin toivoneet järjestelmään parannuksia. Esimerkiksi tiliotteiden liittäminen hakemukseen on koettu hankalaksi, kertoo aikuissosiaalityön päällikkö Krista Virtanen Porin perusturvasta.

Ongelmana on hakemusten vajavaisuus

Aikuis- ja sosiaalityön päällikkö Saila Hohtari

Raumalla sähköinen toimeentulotuen hakemus on ollut käytössä jo useita vuosia.

– Ongelmana on hakemusten vajavaisuus. Jos hakemuksiin ei ole skannattu tai liitetty tarvittavia asiakirjoja, joudumme pyytämään niitä. Tämä pidentää käsittelyä, sanoo aikuis- ja sosiaalityön päällikkö Saila Hohtari Rauman sosiaalipalveluista.

Hohtarin mukaan paperiton toimisto -ajatus ei toimi toimeentulotuessa.

– Kyllähän se meilläkin oli ideaalina, mutta toimeentulotuki on sen verran monimuotoinen asia, ettei pelkkään sähköiseen hakemiseen voida siirtyä. Asiakkailla on usein tarve myös keskusteluun.

Määrärahat paukkuvat Raumalla

Toimeentulotukien hakemusten käsittelyt venyivät huhtikuussa monessa kunnassa yli lain edellyttämän seitsemän arkipäivän. Porissa valtaosa hakemuksista saatiin käsiteltyä ajallaan, mutta ylityksiäkin tuli.

– Kahdella prosentilla eli noin 40 hakemuksella käsittelyaika oli 8-9 päivää ja vajaalla kahdella prosentilla vähintään 10 päivää. Touko-heinäkuussa tilanne on hieman parantunut, kertoo aikuissosiaalityön päällikkö Krista Virtanen.

Raumallakin hakemukset saadaan pääsääntöisesti käsiteltyä seitsemässä päivässä, mutta huhtikuussa tuli jonkin verran ylityksiä. Hakemuksien määrä on Raumalla kasvussa irtisanomisten vuoksi.

– Tälle vuodelle budjetoidut määrärahat ylittyvät huomattavasti, toteaa aikuis- ja sosiaalityön päällikkö Saila Hohtari.

Porissa määrärahojen ylityksiä ei ole odotettavissa.