1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kainuu

Toiseen sosionomikoulutukseen odotetaan hakijaryntäystä Kajaanissa

Kajaanissa käynnistyy tammikuussa 2015 toinen monimuoto-opintoina toteutettava sosionomikoulutus. Kainuussa on pula sosiaalialan osaajista.

Tuomo Lyhty, Minna Leinonen ja Kirsi Uusitalo
Diakin lehtori Tuomo Lyhty sekä nykyiset sosionomiopiskelijat Minna Leinonen ja Kirsi Uusitalo kertovat, että ensimmäinen koulutus on toiminut hyvin. Menossa oleva ja ensi vuonna alkava koulutus ovat molemmat monimuoto-opiskelua, jossa voi yhdistää työn ja opinnot.

Tammikuussa 2013 Kajaanissa käynnistyi Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) järjestämä sosionomikoulutus. 20 opiskelupaikkaan oli 200 hakijaa, ja vähintäänkin samanlaista intoa odotetaan myös tammikuussa 2015 alkavaan koulutukseen.

– Meneillään oleva koulutus on toiminut hyvin. Meillä on hyvät työelämäyhteydet, mikä on mahdollistanut sen, että opiskelijat ovat pysyneet hyvin mukana. Työelämälähtöisyys on keskeinen asia, kertoo Diakin lehtori Tuomo Lyhty.

Samaa mieltä on Kirsi Uusitalo, jolla on ennestään muun muassa lähihoitajan tutkinto.

– Monimuotokoulutus antaa hyvät valmiudet siihen, että jos on perhettä ja työtä, niin voi opiskellakin. Kerran kuukaudessa on lähikontaktijakso. Sitten voi olla töissä tai opintovapaalla, niin kuin olen itse. Hyvin olen pystynyt opiskelemaan, kunhan vain itse pitää aikataulut kasassa, kertoo Uusitalo.

Minna Leinonenkin lähti sosionomiopintoihin lähihoitajataustalla.

– Olen tykännyt sosiaali- ja terveysalasta aina. Itselläni on ollut haaveena työskentely sosiaalipuolella. Oma kiinnostus sinne puolelle on vahvempi.

Laaja haku, mahdollisuus myös lastentarhaopettajan pätevyyteen

Meneillään olevassa koulutuksessa suuntaudutaan vanhus- ja vammaistyöhön, mutta tammikuussa 2015 alkavassa koulutuksessa suuntautumisen voi valita mielenterveys- ja päihdetyöstä tai lapsi- ja perhetyöstä. 8. syyskuuta alkavaan hakuun odotetaan paljon hakijoita, koska porkkanana on myös väylä lastentarhaopettajan pätevyyteen.

– Kun sosionomi suorittaa opinnoissaan 60 opintopistettä varhaiskasvatuksen tai sosiaalipedagogiikan opintoja, hän saa pätevyyden lastentarhaopettajaksi. Tammikuussa alkava ryhmä on juuri sellainen, jossa voi valita tämän lapsiperhetyön ja varhaiskasvatussuuntautumisen, jolloin on mahdollista sijoittua päiväkotiin lastentarhaopettajan tehtäviin, kertoo lehtori Tuomo Lyhty.

Meillä on hyvät työelämäyhteydet, mikä on mahdollistanut sen, että opiskelijat ovat pysyneet hyvin mukana. Työelämälähtöisyys on keskeinen asia.

Tuomo Lyhty

Sosiaalialan osaajia tarvitaan Kainuussa. Sosionomikoulutuksen tarve onkin lähtöisin työelämästä ja esimerkiksi Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän tarpeista.

– Kainuussa on sosionomeja verrattain vähän ja ala on sellainen, että sinne ollaan eläköitymässä. Olemme tehneet vahvassa yhteistyössä Kainuun soten kanssa tätä koulutusta. Työmahdollisuuksia on, mutta vakituista työtä ei pysty kenellekään heti kättelyssä lupaamaan. Kyllä Kainuun sotekin tulee työllistämään merkittävissä määrin. Plus sitten yksityissektorit, projektit, valtion puolella esimerkiksi vankilatyö ja tällaiset, kyllä työpaikkoja riittää, sanoo Lyhty.

Yhteishaku Kajaanissa järjestettävään toiseen sosionomikoulutukseen on 8.–22.9.2014.  Lähijaksot toteutetaan Kajaanin ammattikorkeakoulussa.

– Hakea voivat kaikki, ketkä ovat suorittaneet lukion oppimäärän, tai joilla on taustalla toisen asteen tutkinto, kertoo Tuomo Lyhty.