1. yle.fi
  2. Uutiset

Vanajavesi siistiytynyt, mutta työtä riittää – melojat siivoavat rantoja

Vanajaveden siistimiseksi ponnistellaan monella rintamalla. Vanajavesikeskus on käynnistänyt lahjoituskampanjan, jolla kerätään varoja Vanajaveden siivousrahastoon. Melontaseura Vanajaveden Vesikoiden melojat puolestaan puhdistavat maanantaina Vanajaveden rantoja vesiltä käsin.

melonta
Vene vesillä Hämeenlinnassa.
Maarit Piri-Lahti / Yle

47 500 kilometriä Vanajalla melonut Vanajaveden Vesikkojen toiminnanjohtaja Heikki Vesalainen kertoo, että Vanajaveden rannat ovat siistiytyneet vuosien varrella, mutta paljon on vielä tehtävää.

– Rannoilta löytyy ylivoimaisesti eniten juoma-astioita, tölkkejä, pulloja ja pahvipakkauksia. Muovipussejakin tietysti, ja yllättävä artikkeli ovat aurauskepit keväällä, niitä on todella paljon. Veneiden lepuuttajiakin putoilee kyydistä aika paljon, kymmenen ei riitä vuoden mittaan.

Vesalaisen mukaan syypäitä sotkuun ovat pääosin muut kuin veneilijät.

– Roskat ovat vähentyneet ja veneily tullut fiksummaksi, harvemmin enää kuulee, että joku työntäisi roskiksen sisällön järveen veneestä. Kuivan maan liikkujat ne putelit sinne pääosin heittelee, kansilta tietysti tavaraa saattaa lentää tuulen mukana.

– Kesällä isompien festivaalien tai rantatapahtumien jälkeen roskia on paljon enemmän kuin nyt syksymmällä, kun rantapiknik ei ole enää niin kivaa.

Vanajaveden Vesikoiden melojat lähtevät Pidä Vanaja siistinä -tapahtumassa liikkeelle kello 17 Varikonniemestä sekä pohjoiseen että etelään, molempia rantoja myöten.

Vanajavesikeskus puolestaan kerää lahjoituksia Vanajavesi-työhön teemalla Onnin koti kuntoon. Lahjoituksia siivousrahastoon kerätään ensi vuoden kesäkuun loppuun. Lisätietoja löytyy Vanajavesikeskuksen nettisivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi