Lähiöitä herätellään – Oulun Kaukovainio saa virtaa valtiolta

Kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen kehuu Kaukovainiota positiiviseksi asuinalueeksi. Alue kuuluu valtakunnalliseen kehittämisohjelmaan, jonka avulla yritetään parantaa lähiöiden elinvoimaa.

Kotimaa
Kaukovainion asunnoista 90 % on kerrostaloissa
Kaukovainio on erikoinen ja vähän ristiriitainen kaupunginosa. Se on kävelymatkan päässä Oulun keskustasta sijaitseva metsälähiö.Timo Sipola / Yle

Oulun Kaukovainiolla maanantaina vieraillut asuntoministeri Pia Viitanen (sd.) käveli seurueensa kanssa lähiötä ympäri ja tutustui muun muassa päiväkotilapsiin ja tapasi alueen asukkaita. Kaukovainion vierailu on osa ministeriön lähiökierrosta viiteen eri lähiöön Espoossa, Joensuussa, Helsingissä, Porissa ja Oulussa.

– Kaukovainiosta jäi myönteinen mielikuva ja asukkailta tuli viestiä siitä, että täytyy muistaa pitää huolta ihmisistä. Yksi konkreettinen hieno esimerkki on koulu, jota käytetään ympärivuorokautisesti erilaisiin toimintoihin. Toivottavasti tällainen yleistyy muuallakin Suomessa. Se kasvattaa yhteisöllisyyttä, Viitanen sanoo.

Oulun ensimmäisiä lähiöitä

Kaukovainio oli aikoinaan Oulun ensimmäisiä lähiöitä. Aluetta rakennettiin 1960- ja 1970-luvuilla. Asunnoista noin 60 prosenttia on vuokra-asuntoja. Asukkaat ovat muuhun kaupungiin verrattuna vähemmän koulutettuja ja tulotaso on alhaisempi kuin Oulussa keskimäärin. Pahamaineinen "Kaketsu" yrittää puhdistaa mainettaan.

– Kyse on ihmisten kodeista ja asuinympäristöstä. Maine saattaa myös petraantua. Olen puhunut paljon myönteisestä lähiöhengestä. Ihmisillä on oikeus olla ylpeitä omasta asuinalueestaan, Viitanen toteaa.

Kaukovainiolla on yritetty etsiä esimerkiksi lapsille ja nuorille erilaisia harrastusmahdollisuuksia siten, että harrastukset olisivat mahdollisimman halpoja.

– Kaukovainiolla on ollut hyvä huomata se, että on tehty pitkäjänteisiä suunnitelmia siten, että asukkaatkin ovat mukana suunnittelemassa.

Mittavat remontit edessä

Suomalaiset lähiöt ovat peruskorjausiässä. Pelkkä asuntojen korjaus ei kuitenkaan ratkaise, vaan alueella tarvitaan kouluja, sosiaalipuolen työntekijöitä sekä kunnan ja valtion tukea.

Valtakunnallinen asuinalueiden kehittämisohjelma sisältää lähes 40 hanketta, joissa yritetään parantaa lähiöiden elinvoimaa. Ohjelmassa on mukana 13 kaupunkia.

Kaukovainiolla lähiöiden kehittämishankkeen alueella asuu noin 4700 ihmistä. Oulu on mukana kehittämisohjelmassa. Tarkoitus on parantaa muun muassa puistoja ja reittejä sekä rakentaa ja remontoida rakennuksia. Myös yhteistyön lisäämistä palvelujen tuottamisessa kehitetään. Lasten ja nuorten hyvinvointiin satsataan järjestämällä yhteisiä tapahtumia.

Tavoitteena on myös lisätä arjen turvallisuutta.