1. yle.fi
  2. Uutiset

Martta vinkkaa: Perheen ruokahävikki pienenee hyvällä suunnittelulla

Hyvällä ennakkosuunnittelulla perheen ruokahävikki pienenee eikä koululaisen tarvitse syödä samana päivänä kalaa koulussa ja kotona. Tuija Biskop Martoista laati viikon ruokalistan, hän kehottaa käyttämään rohkeasti hyväksi edellisiltä aterioilta jääneitä tähteitä.

ilmiöt
Tuija Biskop
Niina Koskela / Yle

Mitähän ruokaa tänään tekisi? Tämän kysymyksen parissa painitaan useimmissa perheissä, usein nälkäisenä ruokakaupassa. Keski- ja Etelä-Pohjanmaan Marttojen toiminnanjohtaja Tuija Biskop tarttui Yle Keski-Pohjanmaan heittämään haasteeseen ja suunnitteli kolmehenkisen perheen ruokalistan viikoksi.

Tavoitteena oli vähentää perheen roskiin heittämän ruuan määrää. Ainekset eivät myöskään saaneet olla liian kalliita, eikä makumaailma liian eksoottinen. Ruokien piti olla myös sellaisia, että ne valmistuvat nopeasti keskellä kiireistä arkea.

Biskop otti huomioon koulujen ruokalistan, näin koululaisen lautaselle saadaan riittävästi vaihtelua.

– Kannattaa tehdä isoja määriä kerrallaan, näin niitä voidaan syödä jonain toisena päivänä tai pakastaa.

Tuija Biskopin suunnitelmaan olikin merkitty erilliset "tähdepäivät", jolloin hyödynnettiin edellisiltä aterioilta ylijääneitä aineksia.

Kasvispäivä olisi hyvä pitää kerran viikossa. Nyt on oikea aika tehdä kasvissosekeittoa kun kotimaisia juureksi on paljon tarjolla.

Tuija Biskop, Keski- ja Etelä-Pohjanmaan Martat

Maanantai alkaa ylijääneestä muusista tehdyllä rieskalla

Maanantaina Tuija Biskop tarjoilee kalakeittoa kun koulussa syötiin broilerikastiketta. Ja mikä parasta, lapset ovat olleet sunnuntaina mukana onkimassa tarjolla olevia kaloja. Kattilaa voi täydentää kaupan tiskiltä pyydetyllä lohella, seillä tai muulla oman maun ja kukkaron mukaisella kalalla. Keiton kruunaa eilisen perunamuusin tähteistä tehty rieska.

– Lapset voivat olla apuna leipomassa. Muusi ohennetaan vedellä, lisätään yksi kanamuna ja ohra- tai vehnäjauhoa, pikkuisen suolaa ja taputellaan suoraan leivinpaperille. Rieskoja paistetaan kuumassa uunissa kymmenisen minuuttia.

Tiistaina koulussa on jauhelihakeittoa. Biskop kokkaa ruokaisan salaatin sunnuntaina ylijääneestä kanasta ja riisistä täydennettynä hyvällä salaatinkastikkeella ja sämpylöillä.

Keskiviikkona ruokalistalla on kasvissosekeitto, aiemmin päivällä koulussa on syöty paneroitu lohipihvi.

– Kasvispäivä olisi hyvä pitää kerran viikossa. Nyt on oikea aika tehdä kasvissosekeittoa kun kotimaisia juureksi on paljon tarjolla. Ne voi myös kuoria valmiiksi esimerkiksi edellisenä iltana. Jos keitosta haluaa ruokaisamman, joukkoon voi ruskistaa jauhelihaa tai nakkeja. Pannari jälkiruuaksi on myös hyvä vaihtoehto, jos haluaa tukevamman aterian.

Torstaina Biskop pyöräyttää lihapullat ja muusin, lautanen täydennetään lehtisalaatista, kurkusta ja vesimelonista syntyvällä annossalaatilla. Koulussa tarjolla on balkankeittoa.

– Lihapullia tekee kätevästi samalla koko pellillisen, niitä jää silloin toisellekin päivälle syötäväksi tai pakastettavaksi.

Perjantaina koulussa on maksalaatikkopäivä. Maksaruuat jakavat mielipiteitä, jos tietää lapsen karsastavan tiettyjä kouluruokia, kannattaa silloin tarjoa kotona hieman tukevampi ateria.

– Perjantai on jälleen tähdepäivä, monissa perheissä siivotaan silloin ja päivä on muutenkin kiireinen. Silloin syödään alkuviikolta jääneet ruoat, jokainen perheenjäsen voi syödä eri ruokaa, niitä voi vaikka arpoa, jos kaikille ei riitä mieluista annosta. Jos tähteet eivät riitä, silloin voi tehdä esimerkiksi munakkaan, se syntyy nopeasti, kertoo Biskop.

Viikonloppuna on aikaa kokkailla myös varastoon

Viikonloppuna ruuanlaitolle on enemmän aikaa, se kannattaa hyödyntää. Päivällä tarjolla on makaronilaatikkoa, siitä jää myös tulevalle viikolle tai pakastettavaksi. Kyytipojaksi tulevaan annossalaattiin laitetaan friseesalaattia, paprikaa, kurkkua ja tomaattia.

– Makaronilaatikko on kaikkien suosikki, se vaatii hieman etukäteisvalmisteluja, mutta uuni hoitaa loput. Sitä kannattaa tehdä isompi satsi kerralla myöhemmin syötäväksi tai pakkaseen.

– Lauantai-iltana voisi herkutella pitsalla, johon voi hyödyntää tähteitä kuten juuston kannikat ja leikkeiden kootut erät. Kannattaa kokeilla myös etikkapunajuuria, kannustaa Biskop.

Sunnuntaina uunissa muhii karjalainpaistia isompi satsi kerrallaan. Toiseksi ateriaksi Biskop valitsi kalapullat tai -murekkeen, ne on hänen mukaansa yhtä helppo tehdä kuin lihapullatkin. Lisukkeeksi kermaviilikastike, keitetyt perunat ja kahden kurkun annossalaatti

Tuija Biskop muistuttaa, että salaatti kuuluu joka aterialle. Yksi keino vähentää ruuan hävikkiä on annossalaatin teko suoraan lautaselle.

– Kulhoon tehtäessä tuntuu aina, että kuka ne viimeiset rippeet syö, kannattaa tehdä salaatti suoraan jokaisen lautaselle. Näin voidaan myös huomioida jokaisen mieltymykset paremmin, joku tykkää esimerkiksi tomaatista enemmän kuin toinen.

Lue seuraavaksi