1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hallitus lupaa kertoa EU:n pakotepäätöksistä tänä iltana

Heinolassa vieraillut pääministeri Alexander Stubb ei halunnut tuoreeltaan kommentoida EU:n uusia asettamia Venäjä-pakotteita. Stubb aikoo vastata kysymyksiin kuitenkin vielä tänä iltana EU-ministerivaliokunnan ylimääräisen kokouksen jälkeen. Vielä aamulla ulkoministeri Erkki Tuomioja toivoi Ylen aamu-tv:ssä, ettei uusia pakotteita tarvitsisi panna täytäntöön.

Alexander Stubb Kuva: Kimmo Mäntylä / Lehtikuva

Heinolassa vieraillut pääministeri Alexander Stubb (kok.) perusteli vaitonaisuuttaan sillä, että neuvottelut EU-maiden välillä olivat kesken. Neuvotteluja käydään parhaillaan eikä vielä ole selvillä, käyttääkö mikään maa veto-oikeutta uusiin Venäjään kohdistuviin pakotteisiin.

Stubb ei kertonut maakuntavierailullaan Heinolassa, mikä on Suomen kanta uusiin EU-pakotteisiin. Hän ei usko, että uusilla pakotteilla on suoria vaikutuksia Suomeen.

Myöhemmin illalla valtioneuvostosta viestittiin, että hallituksen EU-ministerivaliokunta kokoontuu ylimääräiseen kokoukseen vielä maanantai-iltana. Tämän jälkeen pääministeri Stubb on luvannut vastata tiedotusvälineiden kysymyksiin noin kello 19.

Tuomioja toivoi, että pakotteilta vältyttäisiin

Myöskään ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) ei ole toistaiseksi kommentoinut uusia pakotetietoja. Vielä maanantaiaamuna Tuomioja esitti Ylen aamu-tv:ssä toiveen, ettei uusia pakotteita tarvitsisi panna täytäntöön, kunhan Ukrainan sodan osapuolet pysyisivät sovitun suunnitelman takana.

– Jos on nähtävissä, että johonkin prosessiin voidaan päästä, pakotteita ei kannata lisätä, Tuomioja sanoi.

Tuomioja kuitenkin lisäsi, ettei hänen mielestään aiempia pakotteita voitaisi vielä alkaa purkaa.