Limanuljaska on metsiemme aliarvostettu herkku

Limaisen pinnan alta paljastuu pienellä vaivalla erinomainen ruokasieni. Kahden tähden mieto ruokasieni kannattaa kuitenkin puhdistaa jo ennen sienikoriin heittämistä.

Limanuljaska Kuva: YLE Etelä-Karjala

"Nimi ei miestä pahenna" -sanonta ei päde sieniin. Tästä paras esimerkki on kahden tähden maukas ruokasieni limanuljaska.

– Limanuljaskaa jää joka vuosi metsiin eniten ja sieni kärsii eniten nimestään. Jos joku on täysi nilkki, niin limanuljaskahan se aina on, keruutuotetarkastaja ja Etelä-Karjalan Sieniseuran puheenjohtaja Martti Hakala naurahtaa

Limanuljaska on harvahelttainen sieni, jonka lakin ympärillä on limakerros. Hakalan mukaan sen saa helposti pois, mutta putsaaminen kannattaa tehdä jo metsässä.

Sieni käänetään lakki alaspäin kämmenelle ja halkaistaan jalasta kohti lakkia. Sen jälkeen puoliskot vedetään erilleen niin, että limakerros irtoaa sienestä.

Keruutuotetarkastaja Martti Hakala opastaa limanuljaskan "perkaamisen".

– Sieni käänetään lakki alaspäin kämmenelle ja halkaistaan jalasta kohti lakkia. Sen jälkeen puoliskot vedetään erilleen niin, että limakerros irtoaa sienestä, Hakala opastaa.

Puhdistaminen kannattaa tehdä ennen koriin laittamista, sillä limanuljaskan musta itiöpöly sotkee korissa muut sienet. Siinä on myös yksi syy sille, että sieni jää useimmiten keräämättä.

Mieto ruokasieni

Hakalan mukaan limanuljaska on puhdistamisen jälkeen mieto ja monikäyttöinen sieni. Liialla maustamisella sitä ei Hakalan mukaan kannata pilata.

– Liialla pippurilla sienen hieno makuu peittyy helposti. Esimerkiksi keitossa sieni toimii hyvin, Hakala kertoo.

Suppilovahveroa löytyy Hakalan mukaan tänä syksynä erittäin runsaasti. Hänen mukaansa sieni kasvaa parhaiten esimerkiksi polkujen läheisyydessä.

Hakalan mukaan toinen metsiemme aliarvostettu sieni on sikurirousku.

– Se on mantelilta tuoksuva ja erinomainen suoraan pannulle heitettävä sieni, joka kasvaa metsissämme juhannuksesta alkaen.