Tuulitunneli nieli yrityksen rahat – usko ei lopu

Pyhtäälle 15 miljoonalla eurolla perustettu elämyspuisto on joutunut sinnittelemään ilman parasta tulonlähdettään. Ilmassa leijumisen mahdollistava tuulitunneli on ollut epäkunnossa suurimman osan Sirius Sport Resortsin alkutaipaleesta.

Kuva: Mika Moksu / Yle

Pyhtäällä toimiva elämyskeskus Sirius Sport Resortin tuulitunneli on aiheuttanut yhtiölle jättitappiot. Vuosi sitten kesällä avatun keskuksen tulos oli viime vuonna yli kaksi miljoonaa euroa pakkasen puolella.

Toimitusjohtaja Marie Skavø-Sinisalo kertoo, että yhtiön suurimmat ongelmat johtuvat tuulitunnellista. Ilmassa leijumisen mahdollistava laite on ollut epäkunnossa useaan otteeseen. Elämyskeskus avasi ovensa reilu vuosi sitten ja tuulitunneli on ollut poissa käytöstä yhteensä kahdeksan kuukautta.

Keskuksessa voi myös surffata ja kiipeillä köysiradalla. Ne eivät Skavø-Sinisalon mukaan kuitenkaan tuota tarpeeksi.

Sirius Sport jäi myös ilman ELY-keskuksen miljoonan euron investointitukea, jolla oli tarkoitus kehittää toimintaa entisestään.

– Aioimme ostaa lisää maata ja rakentaa muun muassa nykyistä suuremman köysiradan. ELY-keskuksen viesti oli sen suuntainen, että ei voida rahoittaa, koska tällaista ei olla ennen Suomessa nähty, Skavø-Sinisalo sanoo.

Vuosien sukellus normaalia

Skavø-Sinisalo pitää normaalina, että matkailualan yritys aloittaa taipaleensa heikoilla tuloksilla. Varsinkin, jos se tekee jotain aivan uutta.

– Esimerkit maailmalta ovat osoittaneet, että voi kestää seitsemän vuotta ennen kuin tuulitunnelista tulee kannattava. Omistaja tekee rahoituspäätökset, mutta on selvä, ettemme aio lopettaa toimintaa tähän.

Tuulitunnelin ongelmien vuoksi myöskään kuluvan vuoden tuloksesta ei odoteta hyvää.

Leijuminen on onnistunut miltei ongelmitta nyt muutaman viikon. Pyhtääläisyhtiö toivoo, että tunneliongelmat voidaan jättää jo taakse. Keskuksessa uskalletaankin odottaa menestyksekästä ensi vuotta.

Sirius Sports Resortilla on reilut 30 työntekijää. Sen tärkeimmät asiakkaat ovat pääkaupunkiseudun yritykset ja laskuvarjohyppääjät.

Elämyskeskuksen pystyttäminen maksoi noin 15 miljoonaa euroa.