Ukrainan kriisi näkyy myös Kuusamon matkailussa

Uudenvuoden tilauslennot Ukrainasta ja Venäjältä vaativat vielä kovia markkinointiponnisteluja. Venäjällä useat matkanjärjestäjät ovat tehneet konkurssin tänä vuonna.

Kotimaa
Mökkejä ja autoja Rukalla.
Hiitolomaviikkojen myynti kasvoi Rukalla ja Iso-Syötteellä.Yle / Ensio Karjalainen

Tulevan talvimatkailukauden charter-lentojen markkinointi on vaatinut kovia ponnisteluja sekä Venäjällä että Ukrainassa, kertoo kuusamolaisen Nordic Holidaysin myyntipäällikkö Tanja Pohjola.

Muun muassa Venäjällä markkinointia on jarruttanut kahden suomalaismatkailussa mukana olleen suuren venäläisten matkanjärjestäjän tänä vuonna tekemät konkurssit.

- Nyt matkailijat eivät rohkene välttämättä ostaa vielä toimivilta matkanjärjestäjiltä matkoja ennakkoon, koska ovat epätietoisia matkanjärjestäjien taloustilanteesta, Tanja Pohjola sanoo.

Nordic Holidays toi viime uudenvuoden aikaan Ruka-Kuusamo-matkailualuelle neljä koneellista matkustajia Ukrainasta ja neljä Venäjältä.

Ukrainalaiset myös varovaisia

- Ukraina on vielä todella iso kysymysmerkki ensi vuodenvaihdetta ajatellen. Merkittävää on siinä mitä Itä-Ukrainassa seuraavaksi tapahtuu: laajeneeko kriisi sieltä mahdollisesti Kiovaan saakka.

- Ukrainalaiset tekevät matkojen ostopäätöksen myöhään, koska ei ole takeita miten maailma makaa viikon tai kuukauden päästä. He pohtivat, että uskaltaako jättää esimerkiksi kotia ja yritystä edes lomamatkan ajaksi. Että mitä sinä aikana voi tapahtua, Pohjola kertoo.

Kazanista ehkä lento Kuusamoon

Tanja Pohjola palasi hiljattain markkinointimatkalta Venäjän Kazanista, Samarasta ja Nishny Novgorodista. Jo viime vuodenvaihteessa Samarasta lensi ensimmäinen charter-kone Kuusamoon.

- Odotamme, että ruplan ja Ukrainan kriisistä huolimatta saamme uuden charter-avauksen Kazaniin, Pohjola sanoo.

Kuusamoon laskeutui viime talvimatkailukaudella kuutisenkymmentä charter-konetta. Suurin osa koneista saapui länsi-Euroopasta, erityisesti Britanniasta.

- Ensi talvena Britanniasta tulevien tilauslentojen määrä näyttää lupaavalta. Siellä taloustilanne on aivan hyvä ja kysyntää Lapin matkailulle riittää, Pohjola toteaa.