Rengaskauppiaat: Kuuma kesä tuhosi autoilijoiden renkaat

Autonrengaskauppiaiden mukaan autojen kesärenkaat ovat poikkeuksellisen sileitä hellekesän jäljiltä. Poliisi puolestaan kiittelee autoilijoita siitä, että renkaiden kuntoon kiinnitetään aiempaa enemmän huomiota.

Kotimaa
Poliisi mittaa auton renkaan kulutuspintaa.
Mika Moksu / Yle

Postin jakeluauto saapuu renkaanvaihtoon kouvolalaiseen rengasliikkeeseen. Eturenkaat ovat kuluneet lähes kuviottomiksi.

Tilanne ei ole ensimmäinen laatuaan tänä syksynä. Rengaskauppiaiden mukaan autojen kesärenkaat ovat nyt poikkeuksellisen sileitä kuuman kesän vuoksi.

– Kuumalla kelillä renkaat kuluvat nopeammin ja sen vuoksi kulutuspintaa on syksyllä vähemmän, selittää Kouvolan seudulla rengasratsioiden järjestämisestä vastaavaa ratsiapäällikkö Vesa Paunonen.

Poliisi kiittelee autoilijoita

Rengaskauppiaita edustavan Autonrengasliiton mukaan autoilijat seuraavat renkaiden kuntoa varsin vaihtelevasti. Tien päällä renkaiden kunnosta on parhaiten perillä poliisi.

Virkavallan näkemys autoilijoiden renkaista on erilainen kuin rengaskauppiaiden. Renkaista löytyy huomautettavaa nykyään yhä harvemmin. Ja silloin pielessä on muutakin.

– Siihen liittyy silloin usein paljon muutakin, kuten katsastamattomuutta, vakuutusten laiminlyöntiä ja muuta huolimattomuutta. Tapaukset johtuvat useimmiten huolimattomuudesta tai piittaamattomuudesta, kertoo ylikomisario Jari Strengell Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen liikenneryhmästä.

Hyvä rengassarja on kelpo henkivakuutus

Renkaiden kuntoon kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota. Onnettomuustutkintalautakuntien mukaan viime vuonna paremmat renkaat olisivat säästäneet kolmisenkymmentä ihmishenkeä.

Määrä on suuri, sillä liikenteessä kuoli viime vuonna noin 200 ihmistä.

Kouvolassa ratsiaan ajanut Sinikka Kunttu sai poliisilta ystävällisen huomautuksen siitä, että kohta olisi syytä mennä rengaskauppaan, sillä kulutuspintaa on jäljellä kolmisen milliä. Rouvalle renkaiden kunto ei tullut yllätyksenä.

– Kyllä tiesin, että kulutuspinta on vähissä, mutta ajattelin tämän kesän pärjätä. Ensi kesäksi uudet renkaat ovat jo suunnitelmissa, hän sanoo.

Kuluvalla viikolla renkaiden kuntoa tarkkaillaan Autonrengasliiton, Liikenneturvan ja poliisin yhdessä järjestämissä Rengasratsioissa. Kesärenkaiden pienin sallittu urasyvyys 1,6 millimetriä.