1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kahukärpäset kiusaavat syysviljoja

Lämpöiset säät ovat tuoneet maanviljelijöiden kiusaksi viljapelloille kahukärpäset. Kahukärpästen toukat voivat näivettää oraan. Pohjalaisviljelijät ovat kylväneet tänä vuonna aikaisempaa enemmän syysviljoja.

Kotimaan uutiset

Syksyn lämmin sää on tuonut maanviljelijöiden kiusaksi kahukärpäset. ProAgria neuvoo viljelijöitä tarkkailemaan syysviljojaan ja torjumaan viljatuholaiset pyretroidivalmisteilla.

Orastumisvaiheessa kahukärpäset huomaa liimapyydyksillä. Kahukärpäset munivat oraisiin, jolloin toukat voivat näivettää oraan. Kahukärpäset eivät enää muni, kun päivän keskilämpötila jää alle kymmenen asteen.

Pohjalaisviljelijät ovat kylväneet tänä vuonna aikaisempaa enemmän syysviljoja. Kasvintuotannon asiantuntija Pekka Tuomisto ProAgriasta kertoo, että viime vuosien hyvät kokemukset syysviljasta ja uudet, satoisat lajikkeet ovat innostaneet viljelijöitä lisäämään syysvilja-alaa.

ProAgria Etelä-Pohjanmaan alueella viljellään syysviljoina sekä vehnää että ruista ja jonkin verran myös syysöljykasveja. Osa syysviljatuotannosta on sopimusviljelyä.

Lue seuraavaksi