1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hinnanvaihtelut eivät välttämättä heti näy sähkölaskussa

Sähkönhinta on viime aikoina ollut hienoisessa laskussa, kertoo Energiaviraston johtaja Antti Paananen. Hintaan vaikuttaa muun muassa vallitseva taloustilanne. Kuluttajalle hinnanvaihtelut eivät välttämättä heti näyttäydy.

Kotimaan uutiset
Sahkonhinta.fi -osoitteesta löytyy kaikkien sähkönmyyjien tiedot.
Kati Siponmaa / Yle

Sähkösopimuksen kilpailuttaminen aika-ajoin säästää viitseliäältä selvää rahaa. Sähkönhintaan vaikuttaa paitsi talous- niin myös vesitilanne, kertoo Energiaviraston Antti Paananen.

– Ihan viime aikoina ovat esimerkiksi pidempiaikaiset, määräajan voimassaolevat tarjoushinnat ovat lähteneet pieneen nousuun. Mutta silti tällä hetkellä sähköenergian hinta on suhteellisen edullinen, Paananen arvioi.

Sähkö maksaa kuluttajalle tällä hetkellä noin 5,5 senttiä kilowattitunnilta. Hinnanvaihtelut voivat näkyä kuluttajalle viiveellä.

– Jos kuluttajalla on toistaiseksi voimassa oleva sopimus paikalliselta myyjältä, niin muutokset ovat yleensä hitaampia. Myyjä arvioi kuinka kauan tilanne tukkumarkinoilla jatkuu, ennenkuin tekee päätöksen hinnan muutoksesta suuntaan tai toiseen, Paananen kertoo.

Nopeampaa reagointia on Paanasen mukaan sopimushinnassa, joka on sidottu pörssiin.

– Muutokset tulevat välittömästi, mutta ne voivat olla ylös- tai alaspäin.

Vertailujen vertailu

Hintavertailusivustoja vertaillessa huomaa nopeasti, että sähköyhtiöiden omilla sivuilla tarjoamat vertailut kääntyvät oman tuotteen parhaaksi. Puolueetonta vertailua saa Energiaviraston tarjoamasta sahkonhinta.fi -palvelusta.

– Kyllä sieltä pitäisi tarvittava tieto löytyä, koska kaikkien sähkönmyyjien on sinne ilmoitettava hintatietonsa.

Se sukupolvi, joka on tottunut asioimaan tiskillä myyjän kanssa kasvotusten, joutuu tyytymään lähimmän sähkönmyyjän palveluksiin, joka tietysti tekee tarjouksen omasta tuotteestaan.

Valtakunnallista, puolueetonta palvelua tarjoava tiski olisi Paanasen mukaan nykyisellään mahdoton pitää ajantasalla.

– Sähkönhinta elää ja muuttuu lähes päivittäin. Siksikään ei voisi tehdä jotain valmista, painettua hinnastoa. Netistä löytyy kattavasti tietoa ja tietysti voi olla soittamalla yhteydessä niihin myyjiin, jotka tuntuvat kiinnostavilta ja kysyä heiltä päivän tarjouksen, Paananen opastaa.

Lue seuraavaksi