1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Diakonia-ammattikorkeakoulu

Ennaltaehkäisy säästäisi rahaa terveydenhuollosta – "Ihmiset ovat aika yksin ongelmiensa kanssa"

Sosionomiopiskelijat ja alan opettaja uskovat, että sosiaalialan työntekijät pystyisivät tekemään paljon ihmisten ahdingon eteen.

Kuva: Riikka Rautiainen / Yle

Sosiaali- ja terveydenhuolto nielevät paljon rahaa kaikkialla. Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) lehtori Tuomo Lyhty toivoo, että ennaltaehkäisyn merkitys nähtäisiin myös päätöksenteossa.

– Sehän olisi ihan A ja O, että me pystyisimme satsaamaan ennaltaehkäisyyn. Päättäjien tulisi nähdä se, että vaikka se sillä hetkellä hieman rahaa vaatiikiin, niin vuodessa parissa se tuottaisi säästöä korjaavissa palveluissa: lastensuojelussa, päihdetyössä, mielenterveystyössä. Kun siihen pikkuisen laittaisi rahaa, niin hyvin äkkiä korjaavat kulut vähenesivät olennaisesti, sanoo Lyhty.

Diak aloittaa ensi vuonna Kajaanissa jo toisen sosionomikoulutuksen. Ensimmäiseen koulutukseen päässyt Minna Leinonen tietää, että tekemistä olisi paljon.

Kun siihen pikkuisen laittaisi rahaa, niin hyvin äkkiä korjaavat kulut vähenesivät olennaisesti.

Tuomo Lyhty

– Mielenterveys- ja päihdepuolella ja myös lapsi- ja perhetyössä näen opintojeni myötä, että siellä olisi paljon työsarkaa, mitä pystyisi tekemään. Ihmiset ovat aika yksin ongelmiensa kanssa. Heitä voisi tavata ja ennen kaikkea kuunnella, kertoo sosianomiopiskelija Leinonen.

Tuomo Lyhty havainnollistaa ennaltaehkäisyn säästöjä numeroilla.

– Viime viikolla luin lehdestä (siirryt toiseen palveluun), että Kuopio käyttää muualta ostettaviin sijaishuollon palveluihin 26 miljoonaa euroa vuodessa. Sillä hinnalla ennaltaehkäisevään työhön palkattaisiin 400 sosionomia. Luku on aivan uskomaton, siinä on vielä työnantajan lisäkulutkin mukana. Jos siitä puoletkin olisi ajoissa käytetty, niin sijaishuollon kulut olisivat pudonneet minimiin, sanoo Lyhty.