1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Professori: "Suomalaista yhteiskuntaa uhkaa hirvittävä tulevaisuudennäkymä"

Sosiaali- ja työllisyysturvaa pitäisi uudistaa siten, että se ottaisi huomioon myös perinteisen palkkatyön ulkopuolisen työn, sanoo professori Pertti Koistinen.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Perinteisen palkkatyön ulkopuolella työskentelevät pitäisi oikeuttaa nykyistä parempaan työllisyys- ja sosiaaliturvaan, sanoo sosiaalipolitiikan professori Pertti Koistinen Tampereen yliopistosta.

– Työelämän muutokset ovat synnyttäneet uudentyyppisiä työsuhteita. On hämmästyttävää, että sosiaaliturvan ja sosiaalipolitiikan kehittämisessä ei ole pystytty avaamaan sellaista ikkunaa, josta se muutos näkyisi, Koistinen sanoo.

Hänen mukaansa eläketurvan muutosta koskeva keskustelu on tällä hetkellä pelkkää näpertelyä, kun koko järjestelmä pitäisi ajatella uusiksi. 

Puhutaan normatiivisestä eläkeiästä eikä siitä, ketkä kaikki ovat eläketurvan ulkopuolella.

Pertti Koistinen

– Puhutaan normatiivisestä eläkeiästä eikä siitä, ketkä kaikki ovat eläketurvan ulkopuolella. Siitäkään ei kuule mitään, että koko suomalaista yhteiskuntaa uhkaa hirvittävä tulevaisuudennäkymä, kun suuri osa väestöstä putoaa sosiaali- ja eläketurvan ulkopuolelle.

– Niillä, jotka ovat sosiaaliturvan uudistuessa suurimmassa hädässä, ei ole samanlaisia puolustajia kuin esimerkiksi palkansaajilla, Pertti Koistinen pohtii.

Ammattiyhdistysliikkeet passiivisia

Professorin syyttävä sormi osoittaakin muun muassa perinteisiä ammattiyhdistysliikkeitä.

– Voimakkaiden järjestöjen pitäisi kyllä pystyä puolustamaan myös heikommassa asemassa olevien oikeuksia – olivat he sitten jäseniä tai eivät.

Esimerkiksi mikroyrittäjät, freelancerit, taiteilijat ja vapaaehtoistyöntekijät voivat tällä hetkellä vain haaveilla sellaisesta turvasta, josta säännöllistä palkkatyötä tekevät nauttivat, Pertti Koistinen sanoo.

Voimakkaiden järjestöjen pitäisi kyllä pystyä puolustamaan myös heikommassa asemassa olevien oikeuksia.

Pertti Koistinen

– Aina sanotaan, että niiden, joita tällainen asia koskee, pitäisi järjestäytyä. Mutta ihmettelen kyllä suuresti esimerkiksi yrittäjäjärjestöjä, jotka puhuvat yrittämisen vapaudesta ja sääntelyn purkamisesta. Miksi ne eivät puhu omien jäsentensä sosiaaliturvasta?

Sosiaalivakuutuksen ajatus pitäisi löytää uudelleen

Hankalassa asemassa olevia voisi Koistisen mukaan auttaa "uuden sukupolven sosiaalivakuutuksella". Sellainen voisi olla esimerkiksi kansalaispalkka.

– Nyt jos koskaan olisi aika tällaiselle. Samalla pitäisi pohtia, ovatko nämä nykyiset järjestelmät oikeudenmukaisia.

Kuka uudenlaisen, laajemman sosiaali- ja työllisyysturvan sitten maksaisi?

– Maksuproblematiikka on tietysti vakava asia. On hämmästyttävää, että monet ammattiliittojenkin edustajat kysyvät tätä samaa ja unohtavat, mistä heidän rahansa tulevat, Pertti Koistinen sanoo.

– Eivätkö ne nimenomaan ole syntyneet sosiaalivakuutuksen idealla – työntekijät ovat itse maksaneet, työnantajat osallistuneet ja yhteiskunta tukenut.