Pelastuslaitoksen valittava pian, mistä säästöt otetaan

Säästöjä on löydyttävä 300 000 euroa joka vuosi seuraavien kolmen vuoden ajan. Käytännössä rahat on löydyttävä henkilöstö- tai kiinteistömenoista.

Kotimaa
Palomiehen haalarit saappaiden päällä lähtövalmiina.
Hanne Kinnunen / Yle

Kainuun pelastuslaitoksen on löydettävä 300 000 euron vuosittaiset säästöt seuraavan kolmen vuoden ajan. Säästöpaine johtuu valtion ja kuntien heikosta taloustilanteesta.

Valtio haluaa, että pelastuslaitos säästää valtakunnan tasolla 7,5 miljoonaa euroa. Mukaan on käytännössä sovittu, että pelastustoimen kulut jäädytetään vuoden 2014 tasolle.

– Se taas käytännössä tarkoittaa, että kuluja on kuitenkin karsittava, koska yleinen hintojen nousu, palkkojen nousu ja muun muassa polttoaineiden hinnannousu syö varoja muulta toiminnalta.

Toinen suunta, josta säästöpainetta tulee, on kunnat. Kajaanin kaupunki on ilmoittanut, että Kainuun pelastuslaitoksen on karsittava kuluja ja budjettia ensi vuodeksi.

– Sieltä puolen tuleva säästövaade on noin 1,5 prosentiin leikkaus tähän vuoteen verrattuna. Yhteensä valtiolta päin tulevien vaateiden kanssa säästöjä olisi saatava aikaan noin 300 000 euroa, kun otetaan huomioon yleiskustannusten kasvu.

Nyt annetaan ensin rahat ja katsotaan, mitä pelastuslaitos saa sillä tehtyä.

Anssi Parviainen

Pelastusjohtaja Anssi Parviaisen mukaan säästötavoite on niin suuri, ettei siitä selvitä ilman muutoksia nykyisessä organisaatiossa.

– Tilanne on nurinkurinen entiseen verrattua. Aiemmin katsottiin, mitä pelastuslaitoksen on tehtävä, ja budjetti asetettiin sen mukaan. Nyt annetaan ensin rahat ja katsotaan, mitä pelastuslaitos saa sillä tehtyä.

Todennäköisesti säästöt joudutaan keräämään henkilö- ja kiinteistökuluista.

– Ne muodostavat menoista 90 prosenttia. Jos pienemmistä eristä leikataan, se uhkaa toimintaa. Eikä tuon kokoisia säästöjä saada aikaan lyijykynistä säästämällä, toteaa Parviainen.

Budjettia ja toiminnan raameja mietitään kolmeksi vuodeksi.

– Ei siitäkään mitään tule, että joka vuosi asioita mietitään uudestaan, kyllä toiminnassa pitää olla jatkuvuutta.

Kipeitä keskusteluja odotettavissa

Pelastuslautakunta linjaa säästökohteita torstaina. Harkintaan tulevia keinoja ovat muun muassa virkojen täyttämättä jättäminen, päivystysalueiden yhdistäminen, henkilöstön laajempi liikkuvuus ja tilojen vuokraaminen tulojen saamiseksi.

– Muutosvastarintaa tulee olemaan ja keskustelu lienee aika kipakkaa pelastuslautakunnan kokouksessa. Toisaalta selvästi on nyt niin, ettei entisellä rakenteella saada säästöjä riittävästi aikaan. Ja koko ajan on mietittävä sitä, että miten varsinaiset työt saadaan tehdyksi. On keskityttävä oleelliseen, Anssi Parviainen toteaa.

Pelastuslaitos on jo aloittanut tilojen vuokrauksen, mutta sekään ei ole ongelmatonta.

– Vaalaan on tulossa vuokralaiseksi Oulu–Koillismaan sairaanhoidon ensihoitoyksikkö. Samanlaista toimintaa on jo Paltamossa ja Vuolijoellakin. Tällaiset, kiinteästi pelastustoimeen liittyvät vuokralaiset käyvät, mutta ei kovin moni muu. Asemat on rakennettu Palosuojelurahaston varoin, ja jos tilat otetaan muuhun käyttöön, alkaa valtio periä valtionosuuksia takaisin.

Säästöpaineista huolimatta Parviainen ei usko kansalaisten turvallisuuden vaarantuvan.

– Tuskin kovin moni kuntalainen edes huomaa säästöjä, enemmän nämä näkyvät täällä pelastuslaitoksen sisällä.

Pelastuslautakunta ohjeistaa säästökohteiden yksilöimisessä. Varsinainen ehdotus palvelutasopäätöksestä vuosille 2015–2017 lähtee lausunnolle kuntiin muutaman viikon kuluessa. Kajaanin kaupunginhallitus ja -valtuusto tekevät lopulliset päätökset Kainuun pelastuslaitoksen palvelutasosta joulukuussa.